Isolatie

Isoleren? Dit zijn je mogelijkheden!

Isoleren? Dit zijn je mogelijkheden!
Je ziet het niet, maar voelt het wel: isolatie. Zonder isolatie voelt je huis namelijk kil aan, wat je wooncomfort natuurlijk niet ten goede komt en ervoor zorgt dat je energiekosten omhoog gaan. Ga je verbouwen of renoveren en moet je de boel gaan isoleren? Dan kun je dat op verschillende manieren doen, afhankelijk van welke woonlaag je wil isoleren en welke eigenschappen van het materiaal (warmte- of geluidsisolatie) je het belangrijkst vindt. Lees hieronder alles over isoleren en wat de mogelijkheden zijn!

Verschillende woonlagen

Om een keuze te maken qua werkwijze en isolatiemateriaal, moet je eerst bepalen wat je gaat isoleren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wist je bijvoorbeeld dat een koude vloer vaak te wijten is aan een ongeïsoleerde kruipruimte en niet aan de vloer zelf? In elk geval is het van belang dat het dak van je woning goed wordt geïsoleerd. Zonder isolatie gaat er namelijk tot wel 30% van de warmte binnenshuis verloren via het dak. Muurisolatie is ook van belang, omdat het isoleren van de muren ervoor zorgt dat warmte én geluid binnen verschillende ruimtes van je woning blijft. Tot slot is het belangrijk dat je de vloer of kruipruimte (als je die hebt) goed isoleert. Daarmee verhoog je het wooncomfort en demp je het geluid van voetstappen en krakende planken.

Alleskunners PIR en glaswol

Nadat je hebt vastgesteld welke woonlagen je gaat isoleren, is het tijd om het juiste materiaal te kiezen. PIR en glaswol zijn populaire keuzes: beide materialen zijn bijzonder veelzijdig en daarom in verschillende woonlagen toe te passen. PIR en glaswol zijn echter wel twee hele verschillende materialen. Zo heeft PIR een veel hogere isolatiewaarde dan glaswol, wat betekent dat dit materiaal de warmte veel beter vasthoudt. Glaswol is daarentegen een stuk goedkoper en flexibeler, waardoor je het gemakkelijker in de constructie kunt verwerken.

Dakisolatie

Een dak kun je op verschillende manieren isoleren, afhankelijk van of je een schuin of plat dak hebt. Als je een schuin dak hebt, plaats je vanaf de binnenkant het isolatiemateriaal tussen het dakbeschot. Wanneer de ruimte daar erg krap is, kun je het beste voor PIR kiezen. PIR houdt de warmte beter vast, wat betekent dat je met weinig materiaal alsnog een hoge isolatiewaarde bereikt. Als je genoeg ruimte hebt, kun je ook voor glaswol kiezen en meerdere lagen over elkaar bevestigen. Een plat dak kun je zowel vanaf de binnen- als buitenkant isoleren. Isolatie vanaf de buitenkant geeft het meeste rendement, maar is wel een stuk arbeidsintensiever en duurder dan isolatie vanaf de binnenkant. Voor dakisolatie vanaf de buitenkant gebruik je PIR; voor isolatie vanaf de binnenkant kies je voor glaswol.

Muurisolatie

Veel muren worden geïsoleerd met een voorzetwand, een raamwerk van houten staanders en metalen profielen. Dit raamwerk wordt dan gevuld met isolatiemateriaal en afgewerkt met gipsplaten. Ook hierbij kun je kiezen voor PIR of glaswol, alhoewel PIR vaak de voorkeur heeft. Dat komt doordat je met PIR ‘slank’ kunt isoleren: je bereikt al snel een hoge isolatiewaarde en hebt daarom niet veel isolatiemateriaal nodig. Met PIR blijft de muur dus dunner en lever je minder woonruimte in. Wanneer je toch voor glaswol kiest, vergeet dan niet om een isolatiefolie aan te brengen.

Vloer- of kruipruimteisolatie

Het juiste isolatiemateriaal voor je vloer is afhankelijk van wat voor soort voor vloer je hebt. Een houten vloer dien je namelijk te isoleren met glaswol en een betonvloer met PIR. Hout is een natuurlijk materiaal en kan dus gaan rotten. Glaswol is een ademend isolatiemateriaal en voorkomt daarom vochtproblemen. Een betonvloer vraagt echter om een isolatiemateriaal met een hogere drukvastheid, zoals PIR. Als je een kruipruimte onder je vloer hebt, isoleer je vanaf daar de onderkant van de vloer. Dat betekent dat je het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte bevestigt. Als je geen kruipruimte hebt, plaats je het isolatiemateriaal direct onder de vloer.