Isolatie

Isoleren loont. Doe het nu!

Isoleren loont. Doe het nu!
Foto: VEA
Zowat 15 % van de Vlaamse woningen heeft nog geen geïsoleerd dak, en de helft heeft muren die nog niet geïsoleerd zijn. De Vlaamse overheid geeft premies om het isoleren aan te moedigen. En zo het aantal renovaties en dus energie-efficiënte woningen te verhogen. De hoogte van de premies daalt wel de komende jaren. Tegelijkertijd komen de deadlines voor de dakisolatienorm (2020), dubbelglasnorm (2023) en de BENOvatiedoelstellingen (2050) dichterbij.
De boodschap is dus duidelijk: isoleren loont en je doet het best nu.

Dat ombudsman Bart Weekers eerder deze week aan de alarmbel moest trekken voor het bedrijf Vlaanderen Isoleert (voor alle duidelijkheid: geen lid van Bouwunie), is dus erg spijtig. Het is niet omdat er één bedrijf producten gebruikt waarvan de Vlaamse overheid niet wenst dat ze worden gebruikt, dat dit een algemene praktijk is. Integendeel. “De meeste aannemers werken volgens het boekje. Ze volgen opleidingen en leven de normen na. Om bepaalde na-isolatiewerken te mogen uitvoeren, moeten ze trouwens extra opleidingen volgen en slagen voor examens om erkend te worden”, zegt Mieke Bonnarens, energieconsulent van Bouwunie. Verschillende premies zijn gekoppeld aan specifieke kwaliteitseisen. Zo moet de aannemer voor bijvoorbeeld binnenmuurisolatie beschikken over een certificaat van bekwaamheid en wie spouwmuren vult, moet voldoen aan een strenge kwaliteitsnorm, in technische termen: de “STS 71-1”. De erkende bedrijven voor spouwmuurisolatie vind je op de website van het Vlaams Energie-agentschap.

Hoe kan je weten wat kwaliteitsvol uitgevoerde isolatiewerken zijn? Informeer je en laat je adviseren!

In september organiseren het Vlaams Energieagentschap, Bouwunie en VCB een tweede Vlaamse Isolatiedag. Deze isolatiedag helpt om de kennis van de burgers over energie-efficiëntie bij te spijkeren en het belang van de isolatie van hun woning te onderstrepen. Tijdens de eerste succesvolle editie in november vorig jaar stelden aannemers hun werven open om diverse na-isolatietechnieken tot in het detail toe te lichten. De deelnemers kregen van specialisten te horen hoe ze hun huis best isoleren, welke keuzes, kwaliteitseisen en bijbehorende premies er zijn, hoe van start te gaan én waar ze een geschikte vakman kunt vinden. Erg nuttig. Vandaar de tweede editie op 22 september.

Op zoek naar de meest geschikte aannemer, voor isolatie- of andere bouwwerken? De checklist “Hoe herken je een goede aannemer” helpt in je zoektocht. Een bouw- of renovatieproject is vaak complex en vraagt een serieuze financiële inspanning. Je gaat dus beter in zee met een vakman. Iemand die je kan vertrouwen en die zijn afspraken nakomt. De checklist is te vinden op de Bouwunie-website www.vinduwaannemer.be.