Algemeen

Italiaans cultureel erfgoed brokkelt af

Brokstukken van de plafondschildering in de Zaal van de Wolvin in het Italiaanse Kamergebouw werden vorige week opgeveegd door het personeel. De Allegorie van Rome, door Ignazio Perricci in 1884 geschilderd op het veertien meter hoge gewelf van de ceremoniezaal, zou door de warmte zijn losgekomen. De werkelijke reden is een gebrek aan normaal onderhoud en controle en dat geldt voor het hele cultureel erfgoed van Italië.

Toeristen zijn er in Rome al getuige van geweest: stukken travertijn vielen de afgelopen jaren al van het Colosseum, van de oude stadsmuur en laatst ook van de Trevifontein, bekend uit de film La Dolce Vita. Meer dan opvegen en de lokale plaats afzetten, gebeurt er niet echt. Italië kampt met een structureel geldgebrek om normaal onderhoud te plegen aan het enorme aantal historische gebouwen. Laat staan dat er geld is voor dure restauratiewerken.

De archeologische opgraving in Pompei is het symbool geworden van de verloedering van het cultureel erfgoed. Nadat twee jaar geleden het huis van de gladiatoren instortte en daarna nog een paar minder belangrijke gebouwen afbrokkelden, werd de alarmbel geluid. Vanuit de Europese Commissie kwam financiële steun, 105 miljoen, voor de nodige restauratie in Pompei en de technische regering van Mario Monti ontwikkelde een transparant aanbestedingsplan dat de maffia buiten moet houden.

Lees verder op Architectenweb.nl