Vastgoed

Je eigen huis? Met deze verzekeringen kom je niet voor onverwachte kosten te staan!

Je eigen huis? Met deze verzekeringen kom je niet voor onverwachte kosten te staan!
De aankoop van een nieuwe woning is natuurlijk een geweldig leuk moment. En hoewel je waarschijnlijk direct aan het inrichten en opruimen wilt beginnen, moet je toch ook even een momentje vrij maken om naar de verzekeringen te kijken. Want welke verzekeringen heb je eigenlijk allemaal nodig, en waarvoor zijn ze? Je leest het hier.

1. De opstalverzekering

De opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) vergoed de schade aan je huis. Neem een opstalverzekering van FBTO bijvoorbeeld; zo’n soort verzekering zorgt ervoor dat schade aan je huis na een brand, storm of inbraak vergoed wordt. Dat geldt voor zowel de woning zelf als alles wat eraan vast zit (muren, badkamer, dak en ga zo maar door) valt onder deze verzekering. Dus ook je toilet, of zelfs de leidingen in je huis. Alles wat los in je huis staat valt onder de inboedelverzekering, waar we zo bij komen. Je bank of je televisie behoren dus niet bij de opstalverzekering. Mocht er dus worden ingebroken valt alleen de schade van de inbraak zoals een vernielde deur onder deze verzekering. De gestolen goederen niet. Een twijfelgeval isl de fundering. Deze zit over het algemeen niet in het pakket, maar kun je dit vaak wel als extra dekking toevoegen bij het afsluiten van deze verzekering. Vind je een verzekering voor je fundering dus belangrijk, dan moet je hier even goed op letten.

2. De inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt de schade aan de spullen in en rondom je woning. Deze verzekering dekt de schade bijvoorbeeld in geval van inbraak. Het gaat dan om de gestolen spullen en niet zoals omschrijven bij het eerste punt, de schade aan de deur of kozijnen. Een ander voorbeeld is wanneer deze spullen beschadigd zijn door een storm. De opstalverzekering dekt de schade aan het huis, waar de inboedelverzekering de stormschade van de grasmaaier of de tuinset dekt. Deze twee verzekeringen werken dus nauw met elkaar samen.

Houd rekening met het feit dat er verschillende inboedelverzekeringen zijn en dat iedere verzekering op een andere manier dekking biedt. Een all risk inboedelverzekering zal bijvoorbeeld meer dekking bieden dan een uitgebreide inboedelverzekering.

3. Brandverzekering

Sluit de brandverzekering af om de schade als gevolg van brand te verzekeren. Deze verzekering valt vaak al onder de standaard inboedelverzekering, maar moet in sommige gevallen apart afgesloten worden. Check dit dus even bij je verzekeraar!

4. De glasverzekering

Wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten ben je waarschijnlijk ook al verzekerd voor glasschade. Maar wil je het zeker op zeker hebben, dan kun je ook een extra glasverzekering afsluiten. Wel zo handig wanneer er allerlei voetballende kindjes in de buurt wonen.

5. De kostbaarhedenverzekering

Net als de inboedelverzekering dekt de kostbaarhedenverzekering waardevolle spullen binnen je woning. Hoewel je ook bij je inboedelverzekering een all risk pakket aan kunt vragen (en hierdoor een hogere waarde kunt verzekeren), kun je er ook voor kiezen om de kostbaarhedenverzekering aan te gaan. Op deze manier worden deze waardevolle spullen (denk bijvoorbeeld aan een duur horloge) ook verzekert wanneer jij je met de spullen buiten de woning bevindt, wanneer je in het buitenland bent of wanneer je iets kwijtraakt.