Nieuwbouw

Je gevel en je dak zijn het visitekaartje van je huis

Je gevel en je dak zijn het visitekaartje van je huis
Beeld: Wienerberger
Je gevel en dakbekleding zijn het eerste wat aan je huis opvalt. Ze vormen ook het eerste schild dat je huis beschermt tegen vocht en kou. Daarom is de keuze zo belangrijk, zowel op esthetisch als op praktisch vlak.

Tegenwoordig kan zowat alles, volgens eigen smaak en voorkeur. Van strak tot rustiek, van zwart tot wit. En in een groot aanbod aan materialen. Zo worden je gevel en dak het uithangbord van je persoonlijkheid. Het bepaalt ook deels de verkoopwaarde van je woning.

Je kiest daarom best voor materialen waarmee je jouw BEN-gevel en -dak duurzaam afwerkt en die tijdloos mooi blijven. We zetten enkele uitstekende keuzes voor je BEN-woning voor jou op een rij.

Keramische pannen voor dak én gevel

Dat keramische pannen een duurzame keuze voor het dak zijn, is welbekend. Ze staan garant voor een uitstekende regendichtheid, grote onderhoudsvriendelijkheid en lange levensduur. Ze zijn uv-bestendig en kleurvast, vormvast en krasbestendig en 30 jaar lang vorstbestendig. Maar wist je dat ze ook als gevelbekleding prima passen?

Je kan dus dezelfde pannen gebruiken voor je dak en gevel. Alleen de montage verschilt:

  • Op een dak worden pannen op hun plaats gehouden door een panlat, hun eigen gewicht en de andere dakpannen. Ze worden al dan niet vastgemaakt afhankelijk van de locatie en de dakhelling.

  • Tegen de gevel worden kleipannen bevestigd met een zijhaak en een schroef van roestvrij staal, ofwel met twee schroeven. Eerst wordt de isolatie tegen de buitenmuur gelijmd of mechanisch bevestigd. Daarop komen tengel- en panlatten die worden opgehangen aan een houten of stalen draagstructuur, of verankerd aan de buitenmuur met een afstandsschroef doorheen de isolatie. De pannen worden vervolgens op de latten vastgezet. Zo ontstaat er een geventileerde spouw achter de pannen waardoor condensatie- of infiltratiewater afgevoerd wordt.

Met keramische pannen als totaaloplossing geef je jouw dak en gevel niet alleen een uniforme uitstraling. Door ze in een enveloppe van kleidakpannen te wikkelen, beperk je ook koudebruggen tot een minimum. Bijkomend voordeel: eenzelfde aannemer kan de werken uitvoeren. Zo win je tijd, vermijd je coördinatieproblemen en ben je zekerder van een vlekkeloze technische uitvoering.

De bewering dat gevelbekleding met kleidakpannen duur is, klopt niet. Omdat dezelfde pannen gebruikt worden voor gevelbekleding als voor dakbedekking, worden ze in grote volumes geproduceerd. Daardoor zijn kleipannen zelfs goedkoper dan andere gevelbekledingsmaterialen. Het prijsvoordeel wordt nog groter door de snelle plaatsing en de mogelijke keuze voor grootformaatpannen (10 à 20 stuks/m²) in plaats van kleine tegelpannen (± 54 stuks/m²) of stormpannen (± 20 stuks/m²). Hoe groter de dakpannen, hoe groter het geveloppervlak dat in een uur met pannen afgewerkt wordt.

Je gevel en je dak zijn het visitekaartje van je huisBeeld Wienerberger: Kleidakpannen gebruiken als gevel- en dakbekleding zorgt voor een uniforme uitstraling en een ononderbroken enveloppe tegen vocht en kou. Ze zijn prijsgunstig en kunnen door dezelfde aannemer geplaatst worden, wat je tijdswinst en kwaliteitszekerheid oplevert en loonkosten bespaart.

Bakstenen van 6,5 cm dik

Bij buitenmuursiolatie volgens de BEN-normen kan een gevel sterk in dikte toenemen. Ben je beperkt in ruimte? Dan kan je kiezen voor bakstenen van 6,5 cm dik. Dat is tot 3,5 cm smaller dan een traditionele keramische gevelsteen. Hierdoor kan je bij eenzelfde muurdikte tot 3,5 cm meer isoleren, waardoor je dus flink wat bespaart op je energiefactuur. Door de geringe dikte van de buitenmuur heb je ook meer woonruimte binnen.

Zo’n dunne bakstenen zijn ook ecologisch interessant. Hoe kleiner en lichter de gevelsteen, hoe energiezuiniger de productie. En hoe meer stenen per rit vervoerd worden, hoe milieuvriendelijker het transport.

Smallere en lichtere bakstenen zijn ook gemakkelijk te verwerken. Ze worden op de traditionele manier gemetseld of gelijmd, met gekende gereedschappen.

Dunne bakstenen vind je in tal van tijdloze en verrassende kleuren. Het resultaat? Een gevel die niet te onderscheiden is van een klassieke baksteengevel. En met alle voordelen van bakstenen met een traditionele dikte: weinig of geen onderhoud, een lange levensduur en een grote stootvastheid.

Steenstrips: nog voorbeeldiger met energie en ruimte

Steenstrips zijn ook een mogelijkheid om voorbeeldig met de gevelbreedte om te gaan. Je kan ze ook toepassen op je binnenmuren of op moeilijk bereikbare plaatsen zoals oversteken en plafondafwerkingen.

Steenstrips zijn stroken van ongeveer 2,2 cm dik, gezaagd uit volle bakstenen of meteen op maat gefabriceerd. De baksteenschijfjes worden verlijmd op isolatieplaten, die met lijm en schroefpluggen op de buitenmuur bevestigd worden. Grote oneffenheden in de ondergrond moeten uiteraard eerst weggewerkt worden.

Steenstrips zijn beschikbaar in tal van kleuren, formaten en texturen (bezand, onbezand, generfd …). Het resultaat ziet er hetzelfde uit als een muur van gewone bakstenen. Eventueel kunnen de steenstrips gevoegd worden, maar dat is niet noodzakelijk.

Je gevel en je dak zijn het visitekaartje van je huisBeeld Wienerberger: Wil je gevels of binnenmuren origineel bekleden? Of moeilijk bereikbare plaatsen zoals oversteken en plafondafwerkingen van metselwerk voorzien? Kies dan voor steenstrips. Door hun beperkte dikte laten ze zich vlot plaatsen zonder veel ruimteverlies. En eens bevestigd, kan je ze niet onderscheiden van volledig keramische steen. Steenstrips zijn dus niet alleen praktisch en plaatsbesparend, ze zien er ook mooi uit.

Circulaire bakstenen: dé toekomstgerichte duurzame oplossing

Onze woningen moeten niet enkel energiezuiniger zijn. In de toekomst wordt ook steeds duidelijker gefocust op hun ‘circulariteit’. De kringloopeconomie beschouwt gebouwen als een ‘mijn van materialen’ en afval als grondstof. Door materialen uit bestaande gebouwen te recupereren, vermijden we ontginning van nieuwe grondstoffen. Marktleiders in bouwmaterialen zetten hierop in met circulaire gevelstenen die demonteerbaar en herbruikbaar zijn.

Deze gevelstenen worden droog op elkaar gestapeld, dus zonder gebruik van mortel of lijm, en met behulp van een rubberen hamer en roestvrijstalen clips en spouwankers onderling met elkaar verbonden en aan het binnenspouwblad verankerd. Dat gaat snel en gemakkelijk, wat de arbeidskost beperkt. Vakkennis van metselen of lijmen is niet nodig – een belangrijk pluspunt, gezien de schaarste aan geschoolde vaklui.

Doordat er geen lijm of mortel aan te pas komt, hebben weersomstandigheden geen invloed op het bouwproces. Bij vorst en regen kan de aannemer gewoon doorwerken. Droog stapelen, zonder tussenlaag van mortel of lijm, heeft nog een voordeel: vervormingen zijn niet mogelijk. Geen mortel betekent ook geen kalkuitslag op de gevel. En later kan je de bakstenen gemakkelijk ‘afstapelen’ en ergens anders opnieuw gebruiken.

Bij droog gestapelde gevelstenen is er geen voeg. Zonder voegmateriaal zijn niet alleen ontsierende kalkuitbloeiingen uitgesloten. Samen met de grootte van de stenen geeft het ook een origineel gevelbeeld met een puur bakstenen, monolithisch, kleurintensief vlak. Circulaire bakstenen zijn er in verschillende kleuren en texturen. Omdat er tussenin geen voegen zijn, komen hun kleur, vorm en structuur ten volle tot hun recht.

Je gevel en je dak zijn het visitekaartje van je huisBeeld Wienerberger: Bij een circulair systeem worden gevelstenen droog op elkaar gestapeld, dus zonder mortel of lijm, en met clips verbonden. Later kan je de bakstenen gemakkelijk ‘afstapelen’ en ergens anders hergebruiken.

Designgevel in aluminium

Design, creativiteit en kwaliteit in één voor jouw gevel? Dat kan met individuele verticale aluminium profielen. Met behulp van kunststof clips worden ze schroefloos op je muur bevestigd. Zo kunnen ze uitzetten onder invloed van temperatuurschommelingen en worden maatafwijkingen in de breedte opgevangen.

Aluminium profielen zijn licht, sterk, onderhoudsvriendelijk en beschikbaar in alle mogelijke RAL-kleuren. Je kan ze eindeloos combineren en toepassen volgens je eigen smaak. Naast je gevel kan je er ook poorten en deuren mee bekleden. Je kan ze zelfs ononderbroken laten doorlopen naar binnen, er hout of led-strips in verwerken, of ze doortrekken tot in een bloembak, zitbank of vrijstaande wand in de tuin.

Je gevel en je dak zijn het visitekaartje van je huisBeeld Renson: Met verticale aluminium profielen als gevelbekleding bekom je een stijlvol geheel met een strakke verticale belijning en een persoonlijk karakter. Je kan ze ook mooi doortrekken in je interieur en tuin.