Isolatie

Je huis isoleren met mensenhaar

Je huis isoleren met mensenhaar
Duurzame bouwmarkt Eco-Logisch start een experiment met mensenhaar als isolatiemateriaal voor de bouwsector. Het haar krijgt daarmee zijn oude functie terug om ons warm houden. Nu wordt vaak schapenwol gebruikt om huizen te isoleren.

Nu nog wordt vaak schapenwol gebruikt om woningen te isoleren. Schapenwol bevat het eiwit keratine, dat zuiverende en vochtregulerende eigenschappen heeft. Dat maakt schapenwol zo geschikt als isolatiemateriaal. Maar keratine zit ook in onze eigen haren en dat was voor Eco-Logisch de aanleiding om met dit experiment te starten.

Haar als warmtehouder

“Mensenhaar bestaat voor maar liefst 95 procent uit keratine en is om die reden eigenlijk uiterst geschikt voor isolatiedoeleinden”, zegt mede-eigenaar Bart van Eco-Logisch. "Haar hield de oermens nog lekker warm. Die functie is inmiddels helaas verloren gegaan, maar wij willen dat op een moderne manier terugbrengen", aldus mede-eigenaar Rob Bos van Eco-Logisch. Mensenhaar is in principe makkelijk om te zetten naar isolatiemateriaal en het is ook nog eens makkelijk te verzamelen. Bij de kapper bijvoorbeeld.”

Van idee naar experiment

Het idee om mensenhaar te gebruiken komt van één van de medewerkers van Eco-Logisch, Michelle. "Mijn haar was best lang. Het leek mij interessant om te kijken of we het zouden kunnen gebruiken voor isolatiedoeleinden en het zo de oude functie terug te geven." Vervolgens is zij met haar eigen haar naar Metisse gegaan, een partner van Eco-Logisch die isolatiemateriaal maakt van oude spijkerbroeken. "We dachten eerst dat het een grap was. Maar het idee was zo bizar dat we het eigenlijk niet konden weigeren", aldus Ed Adriaans van Metisse. Om van mensenhaar isolatiemateriaal te maken moet het eerst goed worden gereinigd om vet en ander vuil te verwijderen. Dat gebeurt met water en natuurlijke zeep. Daarna gaat het in een persmachine om er sterk en luchtig isolatiemateriaal van te maken.

Grotere aanpak

De hoeveelheid haar die vrijkomt bij één enkele knipbeurt is uiteraard niet genoeg om een heel huis te isoleren. “In dit geval kwam er net genoeg isolatiemateriaal uit de persmachine om 10 vierkante centimeter te bedekken. We moeten dit originele idee dan ook veel groter aanpakken. We vragen onze klanten daarom hun haar te doneren, zodat we dit echt kunnen gaan testen. Vooral wild kroeshaar zal het goed doen. Dat is lekker luchtig en stevig", vertelt Bos van Eco-Logisch.

Doneer je haar

De duurzame bouwmarkt vraagt daarom iedereen om mee te doen aan het experiment door haar te doneren. “Het maakt hierbij niet uit hoe lang het haar is en welke kleur het heeft”, aldus Bos. “Zolang het maar niet is geverfd. Door je haar te verven, raken de haren en de keratine op den duur namelijk beschadigd. Dat kan ten koste gaan van de isolatiewaarde.” Het haar kan in een papieren zakje naar de winkel worden opgestuurd of naar de winkel gebracht. Om het experiment te laten slagen is er in elk geval voldoende haar nodig voor 24 vierkante meter isolatiemateriaal. Dan kan er namelijk een heel dak worden geïsoleerd. Eco-Logisch voert al gesprekken met de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) om dit groter uit te kunnen rollen als het experiment slaagt.

Envelop

Nederlanders kunnen hun haren in een envelop doen en opsturen naar Eco-Logisch, Van Slingelandtplein 9, 1051 DD Amsterdam. De haren langs brengen in de winkel is ook mogelijk.