Isolatie

Je huis verduurzamen? Dit kun je doen

Je huis verduurzamen? Dit kun je doen
Heb je plannen om je woning te verduurzamen? Dan zijn daar meerdere opties voor. Je kunt beginnen met isoleren, dit levert een aanzienlijke besparing op de stookkosten op. Het goede nieuws is dat je voor isolatie van spouwmuren, vloer en dak subsidie kunt aanvragen. Maar dat geldt ook voor andere maatregelen die je neemt voor je woning.

De eerste stap

De eerste stap die mensen zetten als ze gaan verduurzamen is vaak spouwmuurisolatie. Vergeleken met andere maatregelen is dit de minst kostbare. Bovendien hoeft er ook vrijwel niets voor overhoop te worden gehaald. De muren worden vanaf de buitenkant geïsoleerd. Het enige probleem voor de bewoners is dat ze een paar uur in de herrie zitten en dat daarna alles inclusief de ramen onder het stof zit. Het isoleren van de spouwmuren van een tussenwoning neemt doorgaans een halve dag in beslag. Er wordt isolerend materiaal in de spouw gespoten. Voordat dit kan worden gedaan moet worden gecontroleerd of er geen vleermuizen in de spouw zitten. De vleermuis is beschermd. Dit betekent dat hij niet mag worden verjaagd. Als er vleermuizen zitten moet het isoleren worden uitgesteld.

Vloer en dak isoleren

Met vloerisolatie en isolatie van het dak maak je de isolatie van de woning compleet. Het dak laten veel mensen isoleren als dit moet worden vernieuwd. Ook als er een groot dakraam of een dakkapel wordt geplaatst is dat natuurlijk een prima moment om isolatie te laten aanbrengen. Dakisolatie kan met verschillende materialen zoals houtwol, steenwol of speciaal gekweekte hennep. Omdat de warmte via het dak het huis verlaat, warme lucht stijgt immers ten opzichte van koude lucht, is dakisolatie zeer effectief.

Een elektrische warmtepomp

Steeds meer huizen worden voorzien van een elektrische warmtepomp voor de verwarming. Soms gaat het om een hybride systeem waarbij de cv-ketel bijspringt als dat nodig is. Maar een goed geïsoleerde woning kan ook met alleen een warmtepomp worden verwarmd. De overheid was van plan om het vervangen van cv-ketels na 2026 te verbieden, maar bij het aantreden van de regering-Schoof is dit plan voorlopig bevroren. Dat neemt niet weg dat een warmtepomp een goede investering is.

Wel of geen zonnepanelen?

Er is veel te doen over het wel of niet plaatsen van zonnepanelen. De overheid wil de regeling waarbij eigenaren van zonnepanelen geld terugkrijgen voor het leveren van stroom die zij zelf niet nodig hebben versoberen. Energiemaatschappijen betalen al veel minder voor teruggeleverde energie. Dit betekent dat het langer duurt voordat je de investering voor zonnepanelen hebt terugverdiend. Maar desondanks profiteer je nog altijd heel wat jaren van de opbrengst. Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. Het duurt met de nieuwe regels z'n 7 jaar voordat je de kosten hebt terug verdiend. Dan blijven er dus nog 18 jaar over waarin je voor 100% profiteert van je zonnepanelen. Daar komt bij dat er aantrekkelijke subsidies beschikbaar zijn.