Verbouwen

Je kelder waterdicht maken: dit zijn de mogelijkheden

De kelder is traditioneel een opslagruimte voor wijn of etenswaren, maar niets houdt je tegen om je kelder in te richten als hobbykamer of speelruimte. Tenzij je natuurlijk last krijgt van vocht. Dat is niet alleen vervelend voor de objecten in je kelder, maar het is bovendien gevaarlijk voor de stevigheid van je huis. Bij nieuwbouw worden kelders daarom vaak langs de buitenkant behandeld tegen vocht, maar bij bestaande woningen is dat niet meer mogelijk. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om je kelder van binnenuit waterdicht te maken.

Kelderdichting of kelderbekuiping: dé oplossing voor opstijgend vocht

In heel wat woningen ligt de kelder onder het grondwaterpeil, waardoor je keldermuren en -vloer in contact komen met grondwater. Dat vocht sijpelt je kelder binnen en kan in het slechtste geval langs je keldermuren opstijgen naar de rest van je woning. Een efficiënte manier om je kelder waterdicht te maken is kelderdichting of kelderbekuiping. Daarbij worden de muren en de vloer behandeld met waterwerende materialen. Enkele aandachtspunten:
  • We onderscheiden soepele en stijve bekuiping. In het eerste geval bekleed je de muren en de vloer met een waterdichte folie en een nieuwe laag metselwerk. In het tweede geval bewerk je de muren en vloer met verschillende lagen vochtwerend metselwerk.
  • Een goede kelderdichting lukt alleen op een stabiele ondergrond, anders riskeer je scheuren en lekken in je nieuwe beschermlaag. Als je bestaande vloer op de volle grond ligt, is die wellicht niet stabiel en moet je dus eerst een nieuwe vloerplaat (laten) leggen.
  • Kelderdichting verloopt in verschillende fases. Idealiter wacht je dus op een droge periode om dit klusje uit te voeren.
  • De aansluiting tussen muren en de vloer, de kimnaad, is de meest gevoelige plaats voor waterinfiltratie. Daarom wordt deze vaak extra behandeld met waterafstotende gel.
  • Kelderdichting is een bijzonder intensieve klus die voor het gewenste resultaat perfect moet worden uitgevoerd. Het is daarom aangeraden om een specialist in te schakelen.

Kelderdrainage en injecties

Een andere methode is kelderdrainage. Daarbij wordt vocht afgevoerd door middel van een speciaal membraan en een waterpomp. Als je last hebt van kleine, plaatselijke vochtproblemen in je kelder kunnen ook injecties helpen: meestal maken vakmensen dan gaten in je muur op vloerhoogte waarin een waterafstotende vloeistof wordt gespoten. Een eenvoudige manier om opstijgend vocht te voorkomen!

Oorzaken en soorten vocht

Als je last hebt van vocht in je kelder, moet je eerst nagaan wat de oorzaak is voor je aan de slag gaat met allerlei vochtwerende producten. Grondwater is immers niet de enige boosdoener.
  • Vertonen je keldervloer- en muren gaten of scheuren waarlangs vocht binnenkomt? Behandel die dan eerst met een waterafstotend vulmiddel. Kies voor een sneldrogend middel om acute lekken te verhelpen en een egaal oppervlak te creëren.
  • Verder treedt er vaak condensatievocht op in kelders. Je herkent het aan vochtige muren en beslagen ramen. Dat probleem verhelp je door de temperatuur in je kelder constant te houden en een goed ventilatiesysteem te voorzien.
  • Als je kelder niet onder het grondwaterpeil ligt, zou insijpelend regenwater weleens de boosdoener kunnen zijn. Controleer je (bovengrondse) muren op scheuren. Tref je ergens afbladderende verf, loslatend stucwerk of schimmel aan? Dan is de kans groot dat je je gevel moet impregneren. Daarnaast kan een koudebrug condensatievocht veroorzaken. Je spouwmuren goed isoleren is dan de boodschap.
  • Een lek in je waterleiding kan ook heel wat ellende veroorzaken. Controleer je regelmatig je watermeter.
  • Indien je vochtproblemen door een constructiefout veroorzaakt worden, heb je meestal geen andere keuze dan de constructie opnieuw onder handen te nemen.

Wat de oorzaak ook is, je doet er goed aan om deze zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Voor bepaalde ingrepen, kom je in aanmerking voor een Vlaamse renovatiepremie.