Luchtdichting: een kleine investering met een grote impact
Een goede luchtdichtheid is niet enkel belangrijk voor het S-peil en het E-peil van je BEN-woning, het vermijdt warmteverlies, wat positief is voor je energiefactuur, voorkomt schimmelvorming en beschermt tegen geluidsoverlast en indringing van geuren en vervuilende stoffen.Luchtdicht bouwen is gebaseerd op het principe van het omhullen van het beschermde volume met één ononderbroken, doorlopende luchtdichte laag. Idealiter bevindt deze laag zich aan de warme zijde van de isolatielaag.
Luchtdicht bouwen gebeurt op 3 niveaus:
- Buitenmuren: De binnenkant van buitenmuren moet voldoende dik bepleisterd zijn, bij voorkeur minimaal 6 mm, eventueel in combinatie met buitenbepleistering. Luchtlekken worden vermeden door doorboringen van deze luchtdichte laag te vermijden. Leidingen en stopcontacten moeten zoveel mogelijk in de binnenwanden worden geplaatst.
- Dak: Het dak vereist een luchtscherm dat luchtdicht aansluit op de zijmuren, vloerplaat en dakdoorgangen.
- Aansluitingen en voegen: Duurzame luchtdichtheid moet worden gewaarborgd bij de aansluitingen van deuren, vensters, het dak aan de buitenmuren, en voegen tussen ramen en ruwbouw.
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die alle aansluitingen in je woning luchtdicht kunnen maken. Als alternatief kun je ook zelf aan de slag gaan om alle kieren, spleten en aansluitingen in je dak en gevel perfect luchtdicht af te dichten. Het gebruik van vloeibare membranen maakt dit zelfs relatief eenvoudig.
Hoe je BEN-woning optimaal ventileren?
Er bestaan vier soorten mechanische ventilatiesystemen:- Systeem A: natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer
- Systeem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
- Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
- Systeem D: mechanische toevoer en mechanische afvoer
De Belgische norm NBN D50-001 laat je de keuze tussen systeem A, B, C en D, maar in de praktijk worden meestal C- of D-systemen toegepast. Bij systeem C komt verse lucht 'natuurlijk' binnen via roosters bovenop ramen, terwijl vervuilde lucht mechanisch wordt afgevoerd door een centrale ventilator. Bij systeem D, ook bekend als balansventilatie, gebeurt zowel de toevoer van verse buitenlucht als de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch. Beide systemen, C en D, hebben energiezuinigere vraaggestuurde varianten: C+ en D+.
Voor een natuurlijke en gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht zonder tochtgevoel of energieverlies kunnen zelfregelende ventilatieroosters worden gebruikt, discreet bovenop raamprofielen geplaatst. Deze roosters leveren automatisch een constant luchtdebiet, maar bij hogere vervuiling kan dit handmatig worden aangepast. In combinatie met een C+ systeem garanderen ze een optimale binnenluchtkwaliteit.
Wie gecontroleerd en energiezuinig wil ventileren, komt uit bij het ventilatiesysteem C+. Bij een C+-systeem monitoren sensoren 24/7 de binnenluchtkwaliteit per ruimte in huis. Op basis daarvan past het systeem het afvoerdebiet heel gericht aan op basis van de hoeveelheid vocht, CO2 en vluchtige organische stoffen in de lucht. Hierdoor wordt per individuele ruimte in huis nooit te veel of te weinig geventileerd, wat een laag energieverbruik en een hoge luchtkwaliteit waarborgt.
D+-ventilatiesystemen maken gebruik van warmteterugwinning en vraagsturing voor optimaal comfort en minimaal energieverbruik. Sommige types zijn extra compact ontworpen om in de kleinste technische ruimtes te passen, tegen het plafond of tegen de wand.
Vraag je gratis BEN-bouwgids aan
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.