Muurbekleding

Je woning van top tot teen opknappen? Zo doe je dat!

Je woning van top tot teen opknappen? Zo doe je dat!
De nieuwbouwwoningen schieten in ons land als paddenstoelen uit de grond. Er zijn echter ook woningen die al betrekkelijk oud zijn. Sommige van deze huizen worden met de grond gelijkgemaakt, maar dat geldt lang niet voor alle woningen. Woon jij zelf ook in een relatief oude woning? Dan kan jij op den duur met gebreken te maken krijgen. Zo is de staat van een oud huis aanzienlijk minder dan die van een nieuwbouwwoning. Hier kun jij zelf echter verandering in brengen. Hoe? Door jouw oude woning van top tot teen op te knappen. Veel mensen weten echter niet hoe zij hierbij te werk moeten gaan. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij geven jou hier namelijk een aantal handige tips over het opknappen van jouw oude woning!

1. Weet waar je aan begint

Het voornaamste probleem bij het opknappen van een oud huis is dat mensen niet weten waar zij aan beginnen. Hier gaan veel mensen dan ook de mist in. Zij denken het huis binnen een paar weken wel even op te knappen, maar dat lukt vaak niet. Er moet namelijk heel wat meer tijd uitgetrokken worden voor het renoveren van jouw woning. Begin daarom ook niet voordat jij een planning hebt. In deze planning neem jij datgene op wat jij allemaal aan wilt pakken. Koppel hier een realistische tijdsduur aan en je weet ongeveer wat jou te wachten staat bij het renoveren van jouw woning. Zodoende kun je goed zelf inschatten of het een klus is die jij zelf uit kunt voeren of niet. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de werkzaamheden deels of geheel uit te besteden.

2. Werk van buiten naar binnen

De buitenkant van sommige oude woningen is nog in goede staat. In dat geval hoef jij hier natuurlijk niet naar om te kijken. Weet jij niet zeker hoe het met de staat van de buitenkant van jouw oude huis zit? Laat dit dan altijd beoordelen door een professional. Adviseert hij jou ook om de buitenkant onder handen te nemen? Sla zijn advies dan vooral niet in de wind. Indien jij ook de buitenkant aan gaat pakken, dien je altijd van buiten naar binnen te werken. Waarom? Omdat jij anders te maken kunt krijgen met problemen. Neem bijvoorbeeld een lekkage. Wanneer jij de muren geverfd hebt en er komt plots water via de muur naar binnen, is dit werk voor niets geweest. Begin daarom altijd eerst aan de buitenkant als dit ook nodig is.

3. Woning isoleren

Het is algemeen bekend dat oude woningen aanzienlijk minder geïsoleerd zijn dan nieuwbouwhuizen. Zo ontbreekt het bijvoorbeeld vaak aan isolatie in de muren. Is deze isolatie bij jou ook niet aanwezig? Dan kun je kiezen voor spouwmuurisolatie. Vergeet ook vooral niet om de kruipruimte onder jouw woning te isoleren, want via deze ruimte gaat ook veel warmte verloren. En dan hebben we het nog niet eens over het dak gehad. Aangezien de warmte in een woning altijd opstijgt, gaat er ook veel warmte verloren via het dak. Dit voorkom jij door jouw dak goed te isoleren. In oude woningen ontbreekt het vaak aan goede dakisolatie. Wij hebben jou nu al drie isolatiemogelijkheden gegeven, maar de belangrijkste hebben we hier nog helemaal niet genoemd. Oude woningen zijn doorgaans namelijk ook voorzien van enkel glas. Dit glas bestaat uit slechts één glasplaat, waardoor warmte sneller naar buiten trekt. Indien jij jouw woning beter wilt isoleren, doe je er goed aan voor dubbel glas te kiezen. Dit houdt namelijk aanzienlijk meer warmte tegen. Het treffen van deze maatregelen kost jou behoorlijk wat geld, maar hierdoor bespaar jij voortaan wel flink op jouw energierekening. Je hoeft immers minder te stoken.

4. Vloerverwarming of niet?

Steeds meer huizen worden verwarmd met behulp van vloerverwarming. Indien jij in een oud huis woont, gebeurt verwarmen waarschijnlijk nog met behulp van radiatoren. Dit werkt goed, alleen moeten radiatoren vaak hard werken om ruimtes te verwerken. In vergelijking met vloerverwarming kost dit betrekkelijk veel energie. Vloerverwarming verwarmt een ruimte immers in zijn geheel. De warmte stijgt op vanaf de vloer, waardoor er een aangename temperatuur ontstaat in een ruimte. Vraag jezelf altijd af of jij vloerverwarming wilt voor je begint met verbouwen. De kans is namelijk groot dat jouw huidige vloer eerst verwijderd moet worden alvorens de vloerverwarming gelegd kan worden. Begin hier dan ook altijd mee voor je andere werkzaamheden gaat verricht. Zodoende voorkom jij dat je straks alleen maar extra werk krijgt. Wil jij toch liever radiatoren? Of moet er enkel een radiator in jouw badkamer komen? Dan kun je deze bij Hudson Reed met korting aanschaffen!

5. Bestel de vloer ruim van tevoren

Komt er vloerverwarming? Dan moet er ook een nieuwe vloer gelegd worden. Wij raden jou aan om tijdig te beginnen met het uitzoeken van zo’n vloer. Zodoende heb je namelijk genoeg tijd om na te denken. En dit is niet het enige. Op veel vloeren zit tegenwoordig namelijk een aanzienlijke levertijd. Hierdoor kan het opknappen van jouw woning behoorlijk wat vertraging oplopen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Bestel jouw nieuwe vloer daarom ook al ruim van tevoren. Zodra de vloerverwarming geplaatst is, kun jij direct starten met het leggen van de vloer. Op deze manier kun jij direct verder met het opknappen van jouw woning!

6. Denk na over de elektra

Voordat jij begint met het sausen van muren of de verdere aankleding van jouw woning, moet je ook nadenken over de elektra. Zo zijn veel oude woningen nog voorzien van gedateerde stopcontacten. Deze zijn bijvoorbeeld niet geaard, wat de nodige risico’s met zich mee kan brengen. Bovendien zitten stopcontacten en lichtschakelaars mogelijk wel niet op de meest wenselijke plekken. Verplaats deze dan ook eerst voor jij verder gaat met de verbouwing. De beste manier om dit te doen, is door een lichtplan op te stellen. Hierop geef jij per ruimte aan waar de verlichting komt. Vergeet ook niet stopcontacten en lichtschakelaars mee te nemen in het plan. Zodoende weet jij precies wat er moet veranderen. Je kunt dit plan eventueel voorleggen aan een elektricien, zodat hij jouw wensen naar behoren uit kan voeren.

7. Een likje verf doet wonderen

Vroeger zag je in veel woningen behang op de muur. Aangezien jij een oude woning hebt, is de kans groot dat jouw muren ook voorzien zijn van behang. Sommige mensen vinden behang nog steeds mooi, maar het is niet echt meer van deze tijd. Daarnaast kost het gewoon ontzettend veel moeite om het aan te brengen. Wil jij jezelf tijd besparen? Kies dan voor verf op de muren. Wanneer jij alle muren in jouw woning wilt sausen, moet je echter behoorlijk wat verf aanschaffen. Hierdoor vallen de kosten relatief hoog uit. Wil jij besparen op verf? Kijk dan eens bij Praxis. Deze bouwmarkt geeft namelijk geregeld korting op verf en andere producten. Hierdoor wordt het opknappen van jouw woning toch alweer iets goedkoper.

8. Welke stijl wil jij in jouw woning?

We kennen vandaag de dag tal van verschillende stijlen waar jij uit kunt kiezen. De één is ontzettend fan van een bepaalde stijl, terwijl de ander juist elementen uit verschillende stijlen combineert. Doordat er zoveel keuze is, doe jij er goed aan om van tevoren alvast na te denken over welke stijl jij straks in jouw woning wilt. Je kunt dit doen door een moodboard te maken. Pak een aantal woontijdschriften en knip hier de dingen uit die jij mooi vindt. Plak deze allemaal op een vel papier en jij hebt een moodboard gemaakt. Deze kun je prima als uitgangspunt gebruiken voor het kiezen van een stijl voor in jouw woning. Heb jij de meeste ruimtes in huis al ingedeeld, maar worstel je nog met de slaapkamer? Kijk dan eens bij Livengo. Hier kun jij de nodige inspiratie opdoen en je krijgt er ook nog geregeld korting op spullen voor jouw slaapkamer!

9. Schaf meubels en accessoires tijdig aan

Heb jij jouw woning bijna gereed? Dan is misschien wel het spannendste moment aangebroken. Jij kunt namelijk beginnen met het uitzoeken van jouw meubels. Dit is voor veel mensen het leukste moment. Jij kunt jouw creatieve geest namelijk helemaal de vrije loop laten. Helemaal is eigenlijk niet het juiste woord, want je moet er wel voor zorgen dat de meubels en accessoires bij elkaar passen. Heb jij bijvoorbeeld een aantal mooie designmeubels gezien bij Made? Dan is het bijvoorbeeld niet mooi om als accessoire een barokspiegel te kiezen. Dit zijn namelijk twee verschillende stijlen en dat vloekt vaak met elkaar. Uiteraard kun jij prima kiezen voor een barokspiegel wanneer jij bijvoorbeeld de barokstijl terug laat komen in jouw bad- of slaapkamer. Wij willen jou echter nog één belangrijke tip meegeven: bestel jouw meubels en accessoires altijd tijdig. Het maakt in dat geval niet uit om welke stijl het gaat. Op veel meubels en accessoires zit tegenwoordig namelijk een behoorlijk lange levertijd. En jij wilt natuurlijk niet dat de stoelen voor jouw eettafel er al zijn, maar de tafel zelf pas twee maanden later komt. Bestel daarom altijd ruim van tevoren, zodat jij straks alle meubels en accessoires in één keer in jouw opgeknapte woning kunt plaatsen!

10. Betrek buiten bij binnen

Is jouw woning inmiddels helemaal opgeknapt? Dan ben je vast en zeker blij dat het achter de rug is. Vind jij het jammer dat het klussen nu gedaan is? Kies er dan voor om jouw tuin ook onder handen te nemen. Aangezien het steeds warmer wordt in ons land, brengen we meer en meer tijd door in onze tuin. Dit doe jij echter niet wanneer jouw tuin geen fijne plek is. Daarom doe je er goed aan om ook tijd en geld te investeren in het aanpassen van jouw tuin. De beste manier om een fijne plek te creëren, is door de stijl van binnen naar buiten door te trekken. Zo ontstaat er namelijk één geheel, waardoor jij sneller in jouw tuin plaatsneemt. Zoek jij nog passend meubilair voor in jouw tuin? Kijk dan eens bij Home24. Hier vind jij overigens niet alleen meubels voor in jouw tuin, maar ook voor binnen. Dit maakt het natuurlijk alleen nog maar makkelijker om eenzelfde stijl voor binnen als buiten te kiezen!