Jef Lembrechts: “In de eerste plaats wil ik de aanpak van mijn voorgangers voortzetten. Dat betekent constructief samenwerken met de Vlaamse overheid, proactief lobbyen op basis van goed onderbouwde dossiers en de Confederatie Bouw verder uitbouwen tot een kennisorganisatie.
Groeien in veranderde context
Maar tegelijk wil ik onze beroepsorganisatie en onze leden helpen zich verder te ontwikkelen in een sterk gewijzigde context. Ik denk daarbij aan de scherpere concurrentie (ook vanuit het buitenland), de ingekrompen investeringsbudgetten van de overheden, de snel wijzigende technologieën en de nieuwe bevoegdheden waarover de Vlaamse regering beschikt.Wij moeten daarin slagen. Want de oplossing van grote maatschappelijke problemen, zoals de toenemende vergrijzing, de te beperkte onderwijsinfrastructuur, het hoge energieverbruik van bestaande gebouwen, de schaarste van gronden en grondstoffen en het almaar vaker stilstaand verkeer, ligt steeds meer bij de bouw-, energie- en milieubedrijven die bij ons zijn aangesloten. Hun maatschappelijke meerwaarde neemt almaar toe. Hun realisaties bepalen steeds meer onze welvaart en tegelijk ons welzijn. Samen met onze bedrijven wil ik werken aan creatieve oplossingen. Ik hoop dat we van de Vlaamse overheid de ruimte krijgen om ze te realiseren”.
In Vlaanderen telt de Confederatie Bouw ongeveer 9.000 aangesloten aannemers. Bij de Confederatie Bouw zijn zowel kleine en middelgrote als grote ondernemingen aangesloten.