Algemeen

Jobverlies in 2009 is kleiner dan gedacht

Vorig jaar zijn minder jobs verloren gegaan dan voorspeld. Dat blijkt uit cijfers van verschillende instellingen die De Tijd heeft verzameld. De Nationale Bank had voorspeld dat tussen eind 2008 en eind 2009 74.000 jobs verloren zouden gaan door de economische crisis.

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) heeft nu alle cijfers verzameld en komt uit op 38.000 jobs minder in vergelijking met 2008. Ook de Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK) van de federale dienst Economie komt tot dezelfde conclusie. Volgens de EAK zijn er in 2009 netto zelfs geen jobs verloren gegaan. Bij de vergelijking van jaargemiddelden wordt een verlies van 25.000 jobs geregistreerd.

De betere cijfers zijn te danken aan een goed vierde kwartaal. De werkgelegenheid zou in de laatste drie maanden van het jaar weer gestegen zijn. De cijfers over de grootte van de groei lopen wel sterk uiteen.

In vergelijking met andere Europese landen lijkt de Belgische werkgelegenheid beter stand te houden tegen de negatieve invloed van de economische crisis. De privébedrijven hebben vaak klappen gekregen, maar onderwijs en de sociale sector zagen een groei van het aantal jobs.

Daarnaast dragen buffersystemen als de uitbreiding van tijdelijke werkloosheid naar de bedienden bij tot een lager jobverlies. Meer mensen zijn ook vrijwillig deeltijds gaan werken, waardoor die niet in de werkloosheidscijfers terechtkomen. Een kwart van de Belgische jobs is nu een deeltijdse baan.

De VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, ziet in 2010 een stijging van het aantal beschikbare jobs maar het stijgingsritme neemt elke maand een klein beetje af. Bovendien volgen nog enkele herstructureringen bij grote bedrijven zoals Carrefour en Opel Antwerpen die een negatieve impact zullen hebben op de herstelcijfers. Ook de lading nieuwe schoolverlaters moet een plaats vinden op de arbeidsmarkt. Daarom zal het herstel misschien nog een tijdje duren.
Build for Life