Algemeen

Johan Vandenberghe wint tweede Houten Kop

Op vrijdag 22 november werd tijdens Hout & Habitat voor de tweede keer de Houten Kop uitgereikt. Die award gaat naar een houtprofessional (een zelfstandige of een bedrijf uit de houtsector) die zich het voorbije jaar liet opmerken met een innovatief product, een vernieuwende techniek, een originele toepassing of een inspirerende houtrealisatie.
De jury onder leiding van Belgian Woodforum, het nationale Houtinformatiecentrum, moest dit jaar een keuze maken uit maar liefst 29 genomineerden, uit alle geledingen van de houtsector, waaronder talrijke pareltjes.

Niettegenstaande de ruimere keuze en het hoge niveau van bijna alle inzendingen, kwam de jury - in tegenstelling tot vorig jaar, toen er uiteindelijk twee winnaars gekozen werden - vrij snel tot een consensus over de winnaar van 2013.

Met unanimiteit van stemmen werd uitgeroepen tot winnaar van de Houten Kop 2013: Parket Vandenberghe, het bedrijf van Johan Vandenberghe, een zelfstandige parketlegger uit Gits (bij Roeselare).
Hij werd bekroond voor een prachtig Pieds de poule –parket, dat hij plaatste in de woning van interieurarchitect Frederik Cardon in Menen. Tot voor 2013 was Pieds de poule enkel een motief voor stoffen en kleding dat werd gebruikt door grote modehuizen als Yves Saint Laurent en Chanel, en gedragen door iconen als Jacqueline Kennedy-Onassis en Grace Kelly. Vanaf nu is Pieds de poule, dankzij Parket Vandenberghe, ook een parketmotief. Voor de liefhebbers: de zwarte delen zijn gemaakt van wengé, de bleke van esdoorn. De grote stukken zijn ‘kwartiergezaagd’ (de stam wordt in 4 kwarten gezaagd, waarna de planken van de rechte kanten worden gezaagd), de kleinere schuine stukjes ‘op dosse’ (dwars door de kern van de boomstam). Het parket is 9 mm dik en gelijmd en genageld op onderparket. Alles stukken werden gezaagd en gefreesd met gewone schrijnwerkmachines, er werd dus geen lasertechnologie gebruikt. Authentiek ambacht in een nieuw jasje.
Dat verdient een Houten Kop.

De jury hield eraan toch ook een eervolle vermelding te geven aan Filip Redant en zijn firma HISTORISCHE HOUTEN VLOEREN, voor de restauratie van een 18de-eeuws parket in een beschermd gebouw in Mechelen (in privébezit).

Het parket bestaat uit panelen in eik met inleg (‘marqueterie’) in Oost-Indisch satijnhout, ook wel citroenhout genoemd, en mahonie. Het parket van 32 m² was totaal beschadigd en aangetast door rot en houtworm, en wachtte al sinds 1930 op restauratie. Die is nu gebeurd. De restauratie duurde liefst vier maanden. Het parket werd uitgebroken en in het atelier gerestaureerd, waarna het teruggeplaatst werd. Het ziet eruit als nieuw.