Vastgoed

Jonge generatie kiest vaker voor eenpersoonswoning

Er is grote vraag naar betaalbare appartementen. Er zijn steeds meer alleenstaanden in België. Uit cijfers van het Federaal Planbureau blijkt dat tegen 2060 de helft van alle Belgische huishoudens uit één persoon zal bestaan. Er is daarom veel vraag naar eenpersoonswoningen, vooral bij twintigers en dertigers.

Kleiner wonen in een eenpersoonswoning

Vooral de jongere generatie geniet volop van de vrijheid die een eenpersoonswoning biedt. Ze wonen graag in de stad vanwege de economische en culturele mogelijkheden. Ook jonge migranten trekken naar de stad en dringen zo de vergrijzing terug.

Gevolgen voor de huizenmarkt

Wat zijn de gevolgen voor de huizenmarkt? Het komt er simpelweg op neer dat er meer vraag is naar kleinere woningen die geschikt zijn voor alleenstaanden. Tot nu toe is het woningbestand vooral gericht op gezinnen met kinderen. Twintigers en dertigers die geen kinderen willen of die gescheiden zijn, hebben daar geen behoefte aan.

Nu zijn alleenstaanden dus nog vaak de dupe op de huizenmarkt. In grote steden stijgen de huizenprijzen hard, waardoor het voor singles erg moeilijk is om een hypotheek te krijgen en waardoor ze gedwongen worden om te blijven huren. Kleinere, betaalbare appartementen en starterswoningen bieden een uitkomst.

Tiny houses

Het is dus geen wonder dat er ook in België steeds meer belangstelling is voor zogenaamde ‘tiny houses’. Zo’n tiny house is maximaal 50 m² en dat is te voelen in de prijs, die vaak maar tussen de 25.000 en 40.000 euro ligt. De kernwoorden zijn niet langer ‘ruim’ en ‘comfortabel’, maar eerder ‘flexibel’, ‘knus’ en ‘duurzaam’. Met zo’n klein huisje bespaar je immers ook op het vlak van verlichting, verwarming en koeling. Door slim en creatief in te richten rust je een tiny house uit met al het moderne comfort, en merk je het gebrek aan zolder of kelder niet eens op.