Nieuwbouw

Kamp C daagt bedrijfswereld uit om 3D-printen in de bouw te integreren

Kamp C daagt bedrijfswereld uit om 3D-printen in de bouw te integreren
Afgelopen vrijdag zette Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, zijn deuren open voor de bedrijfswereld om de mogelijkheden van 3D-printing in de bouw te ontdekken. Bedrijven kunnen op de site in Westerlo dan kennismaken met de grootste 3D-betonprinter in Europa en verschillende demonstraties bijwonen. Kamp C wil op deze manier de bouwwereld warm maken om 3D-printing te integreren in bouwprojecten. Architecten en ontwerpers worden met een heuse 3Dprint Award uitgedaagd om met deze innovatieve techniek aan de slag te gaan.

Kamp C daagt bedrijfswereld uit om 3D-printen in de bouw te integrerenKamp C toont testresultaten met 3D-betonprinter - © Kamp C

De voorbije maanden experimenteerde een groep studenten van de Thomas More bouwopleiding met de 3D-betonprinter op het vlak van vormen, structuren en materiaalsamenstelling, als onderdeel van het Europese project C3PO. Ze zijn nu bijna klaar voor het echte werk : het printen van een demogebouw.

“In januari werd de printer geïnstalleerd op Kamp C in Westerlo. Na de plaatsing zijn we onmiddellijk begonnen met testprints om gaandeweg het fysieke printproces te optimaliseren. Daarna werd de zoektocht naar het optimale mengsel gestart en er werd met verschillende mortels geëxperimenteerd, telkens in nauwe samenwerking met de UGent, die onderzoek deed naar de sterkte en de duurzaamheid van de materialen,” vertelt projectverantwoordelijke Emiel Ascione van Kamp C.

Testen zijn vlot verlopen

Na die eerste onderzoeksperiode begon het team van C3PO vorige zomer aan het tastbare werk. “We kwamen daarbij tal van uitdagingen tegen: problemen met de materiaalconsistentie, falende componenten, haperende software, zelfs de hittegolf speelde ons parten. Maar met teamwork en improvisatie zijn al die moeilijkheden opgelost. Petje af voor de studenten van Thomas More die zich voor dit project vrijmaakten in de vakantie en een belangrijke bijdrage leverden. Na enkele zeer intensieve printweken staan er vandaag enkele mooie teststukken (banken, tafels, stoelen, ...) te pronken op ons terrein en zijn de eerste technische stukken een feit,” vervolgt Ascione. “Het bouwteam heeft ook al enkele delen uit ons toekomstig huis geprint op ware grootte, zogenaamde mock-ups. Het gaat onder andere om wanden van twee meter hoog en moeilijkere bouwtechnische details zoals raamaansluitingen en funderingen.”

Kamp C daagt bedrijfswereld uit om 3D-printen in de bouw te integreren

Primeur: de 3Dprint Award voor architecten

Vandaag daagt Kamp C architecten en ontwerpers uit om een creatief ontwerp te maken dat printbaar is. In het voorjaar van 2020 zullen de winnende ontwerpen bekendgemaakt worden op het 3Dprint Awards-evenement, dat georganiseerd wordt in samenwerking met Architectura. Later worden deze ontwerpen geprint en tentoongesteld op Kamp C. “We willen met deze wedstrijd de creativiteit van de architecten prikkelen en bouwteams activeren om 3D-betonprinten te integreren in hun bouwproces,” verduidelijk Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen. “ We willen ons daarbij niet beperken tot ruwbouw, maar hopen tot een integraal ontwerp te komen dat alle facetten van de bouw meeneemt.”

Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”.