Vastgoed

Kan ik en woonbonus krijgen voor bouwgrond in 2015?

Er is al heel wat gezegd over de vermindering van de woonbonus vanaf januari 2015. Je hoorde vast al heel wat waaien, maar hoe zit het nu met de lening voor jouw bouwgrond? We zetten de feiten voor je op een rijtje! De woonbonus is een belastingvoordeel waarop je recht hebt wanneer je een lening aangaat om een woning te kopen, renoveren of verbouwen. Leen je enkel om de bouwgrond te kunnen aankopen? Dan vis je achter het net voor de woonbonus. Sluit je een lening af voor de aankoop van de bouwgrond én voor het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden, dan geldt de woonbonus ook voor jou. Dat was in 2014 het geval, en dat blijft ook zo – maar in een verminderde vorm.

Addertje onder het gras bij woonbonus 2014

Werd de akte voor jouw lening nog verleden vóór 31 december 2014? Dan pluk jij nog de vruchten van het oude woonbonussysteem. Let wel op voor de kleine lettertjes: de woonbonus is pas van kracht als je ook echt wóónt in je woning, en dat binnen het jaar. Van de wetgever krijg je voor bouwwerken iets meer tijd: maximaal twee jaar om in je nieuwe woning in te trekken. Om in aanmerking te komen voor de “oude” woonbonus, moet je dus ten laatste op 31 december 2016 je nieuwe woning betrekken.

Hoe ziet de woonbonus eruit in 2015?

De woonbonus blijft bestaan, ook voor gecombineerde leningen. Wat vanaf 2015 wél verandert, is de maximale aftrek. Die daalt van 3.040 euro per kredietnemer per jaar naar 2.280 euro in de eerste tien jaar. Daarna daalt de belastingaftrek verder naar 1.520 euro per jaar, tegenover 2.280 euro in het oude stelsel. Voor leningen afgesloten na 1 januari 2015 geldt nu ook een vast percentage van de lening die je kan inbrengen: 40%.