Woonleningen

Kan je als alleenstaande een hypothecaire lening krijgen?

Kan je als alleenstaande een hypothecaire lening krijgen?
Heb je als alleenstaande wel de mogelijkheid om een hypothecair krediet af te sluiten? Zeker. Of je alleenstaand bent of deel bent van een koppel, maakt op zich weinig uit bij de aanvraag van een woonlening. Wat speelt er wel een rol?

Welk gedeelte van je inkomen is bestemd voor het aflossen van de lening?

Veel banken gaan uit van het principe dat maximaal een derde van je inkomen naar het terugbetalen van je woonkrediet mag zien. Dit is een voorzichtige formule die je wil beschermen tegen een te zware aflossing. Je moet immers na het afbetalen van je maandlast, nog genoeg geld overhouden om van te leven.

Dit neemt niet weg dat elke kredietverstrekker eigen acceptatiecriteria hanteert. Sommigen houden strikt vast aan de regel van 1/3, terwijl anderen wat flexibeler zijn. Hoe dan ook zullen kredietverstrekkers jouw terugbetalingscapaciteit beoordelen: ben jij in staat om de lening correct terug te betalen tijdens de volledige looptijd van het hypothecair krediet? Als alleenstaande is dat wellicht iets lastiger dan als koppel, aangezien je maar over één inkomen beschikt in plaats van twee. Maar ook als alleenstaande zijn er mogelijkheden om een woonlening af te sluiten. Alles staat of valt immers met jouw inkomen en met de kostprijs van de woning die je wil kopen.

Hoeveel houd je elke maand over om van te leven?

Een vraag die aansluit bij de vorige. Welk bedrag blijft er voor jou elke maand over nadat je jouw lening terugbetaald hebt? Dat noemen we je leefoverschot. Dat dient om eten te kopen, kleding, medische kosten te betalen … maar ook om je vaste kosten te financieren, zoals elektriciteit, water … Als eigenaar betaal je trouwens ook onroerende voorheffing.

Heb je nog andere leningen lopen?

De kredietgever zal steeds nagaan of je nog andere kredieten lopen hebt (hypothecaire leningen en leningen op afbetaling). Die nemen immers ook een stuk van jouw inkomen in beslag. Deze informatie moet de kredietverstrekker helpen om je terugbetalingscapaciteit correct te beoordelen.

Hoe stabiel is je job?

Werk je al jaren bij hetzelfde bedrijf en heb je een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur? Of ben je als interimkracht aan de slag? De stabiliteit van je job is een criterium dat de kredietverstrekker mee in rekening brengt. Hoe stabieler jouw professionele situatie, des te meer kans je maakt op een woonlening.

Hoeveel bedraagt je eigen inbreng?

Banken vragen steeds vaker dat je een deel van de aankoopsom van de woning met eigen middelen betaalt. Hoe groter je eigen inbreng, des te soepeler zal de toekenning van jouw woonlening verlopen. Heb je geen eigen spaargeld, dan wordt een hypothecaire lening lastiger, maar niet noodzakelijk onmogelijk. Je doet er goed aan om zo snel mogelijk een afspraak met een specialist in hypotheekleningen te maken. Die bekijkt jouw volledige dossier, bespreekt je plannen en gaat nadien op zoek naar een hypothecaire kredietoplossing die bij jou past.