Vastgoed

Kerkelijk patrimonium kan waardig herbestemd worden

Net zoals elders in Vlaanderen raken ook in Kortrijk een aantal kerken en kapellen in onbruik. Dit waardevol kerkelijk patrimonium kan met respect herbestemd worden. In Kortrijk zijn daarvan al goede voorbeelden te vinden.

In deelgemeente Bellegem werd de Sint Augustinuskapel op de Katteberg omgevormd tot een funerarium. De kapel had sinds 1961 dienst gedaan als hulpkerk van de Sint-Amandusparochie. Anderzijds is een neogotische kloosterkapel, op de plaats van Bellegem, sinds enkele jaren mooi geïntegreerd in de Bed & Breakfast Het Verloren Gedicht.

In deelgemeente Marke krijgt de kapel van het klooster weldra een nieuwe bestemming in het kader van de uitbreiding van het woonzorgcentrum De Ruyschaert. De waardevolle neogotische kapel uit 1863 krijgt een nieuwe voorgevel en kan voortaan dienst doen als gemeenschappelijke leefruimte.

De Sint-Pauluskerk in de wijk Lange Munte, waar er sinds juli 2010 geen misvieringen meer waren, is door de kerkelijke overheid overgedragen aan de stad. Het gebouw wordt heringericht als een ontmoetingsplaats voor Kortrijkse verenigingen.

Aan het Plein werden de kloostergebouwen van het vroegere Sint-Jozefinstituut overgenomen door de vzw Gezondsheidszorg H. Familie die er kantoren zal inrichten. De kapel zal verdeeld worden in twee niveaus met beneden een drietal vergaderzalen en erboven een aula.
"Ik kan mij voorstellen dat nog andere kerkgebouwen een nieuwe respectvolle en originele herbestemming krijgen", aldus Wout Maddens, schepen van stedenbouw en ruimtelijke ordening in Kortijk.