Tuin

Kerstboom op Brusselse Grote Markt zet Waalse bossen in de kijker

Vanaf woensdag 16 november prijkt op de Brusselse Grote Markt een PEFC-gelabelde kerstboom. De dag ervoor werd dit 19 meter hoge exemplaar onder massale belangstelling geoogst in de Ardennen. Het kappen van de boom gebeurt weldoordacht in het kader van duurzaam bosbeheer. “Groen en duurzaam toerisme is één van mijn prioriteiten in het kader van de ontwikkeling van het Waalse Toerisme. De kerstboom (PEFC-gecertificeerd) die momenteel op de Brusselse Grote Markt prijkt, is afkomstig uit onze Waalse bossen en is een nieuwe opportuniteit om Wallonië bij de Brusselaars en de internationale bezoekers van ‘Winterpret’ te promoten”, vertelt Waals minister van Toerisme Paul Furlan.

Winterpret in een groen kleedje

De aftrap voor Winterpet, het jaarlijkse evenement in de Brusselse binnenstad, wordt gegeven op 25 november, maar reeds vanaf 16 november kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland al genieten van de kerstsfeer op de Grote Markt. Het evenement krijgt dit jaar een nieuwe dimensie, namelijk die van duurzaamheid. De Kerstboom uit een duurzaam beheer bos met PEFC-certificaat, is de kers op de taart van de ‘groene’ inspanningen van de stad Brussel.

Identiteitskaart van de kerstboom
Soort: Spar
Hoogte : 19 meter
Leeftijd: 60 jaar
Woonplaats : Waals Gewest , PEFC-gecertificeerd openbaar domeinbos Hertogenwald
west (kanton Verviers), valei van de Soor (Geitzbusch), hoogte 535 meter,
Site Natura 2000 "Vallée de la Soor"

Aan zijn zijde flankeren kleine PEFC-gecertificeerde exemplaren rond de kerststal.

De Waalse bossen

De Waalse bosoppervlakte strekt zich uit over 550.800 hectare, dus zo’n 32% van het Waalse bosoppervlak. 86% van deze bossen zijn productiebossen.
De loofbomen zijn in de meerderheid, met iets meer dan de helft van de bosoppervlakte.
Het Waalse bos behoort voor 53% toe aan particuliere boseigenaars, 34% aan gemeenten, 11% aan het gewest en 2% aan provincies, OCMW’s, kerkfabrieken,...

PEFC in Wallonië

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest certification Schemes) is het grootste certificatiesysteem voor duurzaam bosbeheer ter wereld én in België. Wereldwijd zijn er meer dan 240 miljoen hectare PEFC-gecertificeerd. In Wallonië heeft ruim 292.000 hectare bosoppervlakte, dat komt overeen met 53% van het totaal aantal bossen in Wallonië, dit certificaat voor duurzaam bosbeheer. In detail gaat het om 58.869 hectare domeinbossen, 31.700 hectare privé-bossen, 195.353 hectare gemeentelijke bossen en 6.445 hectare ‘andere’ bossen (zoals van OCMW’s, kerkfabrieken,...). De openbare bossen maken het grootste deel uit van de gecertificeerde bossen en dit komt neer op meer dan 96% van alle Waalse openbare bossen.
In België is PEFC Belgium vzw enerzijds verantwoordelijk voor het opstellen en aanpassen van de werkwijze voor boscertificatie in België, zoals gedefinieerd door PEFC Internationaal, en anderzijds voor de promotie van het PEFC-label. Het certificaat wordt uitgereikt door een onafhankelijke derde. “Wij zijn verheugd dat de stad Brussel met dit initiatief de Waalse boseigenaars die kiezen voor duurzaam bosbeheer een duwtje in de rug geeft”, vertelt Vanessa Biebel, algemeen secretaris van PEFC Belgium.
“Het PEFC-label is een toegevoegde waarde voor ons Gewest omdat het label de kwaliteit van onze Waalse sparren een extra dimensie geeft en ze zo in de kijker zet. Dit zal uiteraard zorgen voor een nog grotere export. Ter herinnering, twee jaar geleden heeft Wallonië de kerstboom geschonken die op het Sint-Pietersplein in Rome schitterde tijdens de eindejaarsfeesten. Laten we hopen dat de toeristen, meerbepaald de buitenlanders, door deze herhaalde acties zin zullen hebben om de mooie Waalse landschappen te komen (her)ontdekken”, voegt Waals minister voor Toerisme Paul Furlan er aan toe.

Hertogenwald

Het massief van het Hertogenwald is de Noordwestelijke uitloper van het grootste natuurreservaat van België, namelijk het natuurreservaat van de Hoge Venen. Het bos aan de noordkant is begrensd door de stad Eupen en door de Vesdre, aan de oostkant door de vallei van de Helle, aan de zuidkant door de Hoge Venen en aan de westkant door de vallei en de dam van de Gileppe.
De verhouding loof-/naaldbomen ligt rond 1/3-2/3. De meest voorkomende harsboomsoort is de spar, die massaal door de Pruisen en daarna de Belgen werden ingevoerd in de tweede helft van de XIXe eeuw op plateaus boven 400 m. Op lagere gronden van het massief heeft het beukenbos plaatsgemaakt voor wintereikenbossen en zijn de bestanden dus samengesteld uit wintereiken en ruwe berken. Hoger gelegen (300-500 m) komen beukenbossen met veldbies en blauwe bosbes voor, vooral op valleihellingen. Vanaf 400 m werden de slechtgroeiende loofhoutbestanden (uitgeputte hakhoutbestanden) verbouwd tot sparbestanden.

Een weloverwogen keuze

Deze spar werd nauwgezet uitgekozen en wordt geoogst in de vallei van de Soor. Het oogsten van de spar dient gezien te worden in het ruimere kader van het openmaken van de dallen in de valleien van de Hoge Ardennen. Door het verwijderen van de natuurlijke granen van de spar langs de waterlopen, hebben die waterlopen meer licht en wordt de biodiversiteit verhoogd. Bovendien draagt het kaalmaken van de valleien bij tot het ecologische netwerk in het bos door zich dus ontvankelijk te maken voor typische diersoorten die vertoeven in deze open bosbebieden (zoals zeldzame vogels als de roodborsttapuit , klapekster en de draaihals). Specifiek in de vallei van de Soor wordt de vallei over een breedte van ongeveer 50 meter en een parcours van zo’n 8 kilometer door het domeinbos Hertogenwald opengemaakt. In de hoger gelegen delen van dit massief worden openingen gemaakt die kaderen in de restauratie van de venen.