Een beetje lef en fantasie
Voor een industriële revolutie in je eigen huis heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een beetje lef en een andere kijk op je omgeving. Professionals in industrieel ontwerp onderscheiden zich door hun blik op de wereld om zich heen. Achter een schilder op een steiger schuilt een wereld van staal, steigerhout, buiskoppelingen, bouten en moeren. Een oud tuinschuurtje valt uiteen in een samenspel van golfplaten, balken, schroeven en scharnieren. Staat er een oude tractor langs de weg, dan valt dit voor het ontwerpersoog uit elkaar in een spannende combinatie van tractorbanden, aandrijfriemen en een prachtig gewelfde motorkap, met daaronder een schat aan zuigers, leidingen, draden en tandwielen. Allemaal materialen die kunnen worden hergebruikt in nieuwe combinaties en spannende samenstellingen.
Milieuvriendelijk = budgetvriendelijk
Als je eenmaal door deze ontwerpersbril kijkt naar je eigen directe omgeving, dan begint de wereld er als een soort speeltuin uit te zien. Alles kan worden gerecycled, waarmee de industriële look prima aansluit bij het moderne denken over duurzaamheid en milieubewust werken. Als je zo aan de slag gaat, begin je te merken dat wat goed is voor je leefomgeving ook nog goed is voor je portemonnee, en met dat besef in je achterhoofd laat je je nergens meer door tegenhouden!
Koppelingen en combinaties
Zoals gezegd zijn betaalbaarheid, duurzaamheid en ruimte voor creativiteit flinke pluspunten van werken met een industriële look. Toch is misschien wel het grootste voordeel de manier waarop je in dezelfde ruimte verschillende materialen en elementen kunt combineren. Sloophout en steigerhout zijn in de bouwmarkt te koop, maar waarom zou je niet online zoeken naar bijvoorbeeld een partij oude houten vloerdelen? Gebruik je fantasie en hou het praktisch. Hierbij komen toch de steigerbuizen weer als topmateriaal uit de bus, omdat je hiermee structuren bouwt waarmee je - letterlijk en figuurlijk - al je persoonlijke elementen kunt verbinden. Buiskoppelingen zijn op vele verschillende manieren te combineren met buizen en pijpen van aluminium en staal, wat vervolgens weer kan worden gekoppeld aan hout, beton, kunststof en meer. De buiskoppelingen kunnen de basis vormen voor allerlei meubels en kamerelementen. Denk bijvoorbeeld aan kapstokken, wandrekken, gordijnrails of lichtarmaturen. Eigenlijk is je eigen fantasie de enige beperking, want deze geweldige basiselementen zijn met alles te combineren: juist ook met al die mooie oude machineonderdelen en tweedehands ontdekkingen of vintage voltreffers die je gaat zien als je kijkt door de ogen van een industrieel ontwerper.