Denk anders, denk klein
Net zo goed als je je teen in het water kunt steken in plaats van je meteen volledig onder te dompelen in de zee, kun je beginnen met een klein zonne-energiesysteem. Voor sommigen betekent dit dat ze slechts een deel van hun huis van zonne-energie voorzien en voor anderen is het een eerste stap in het opbouwen van een volledig systeem, met kleinere stappen over een lange periode.Hier zijn drie heel goede redenen om te beginnen met een klein systeem:
1. Klein systeem = minder hoofdpijn
Wanneer je thuis of bij je bedrijf een volledig zonnestroom-systeem installeert, valt er vooraf veel werk te verrichten. Je moet het energieverbruik in kaart brengen, ervoor zorgen dat je de exacte grootte van je pand en je dak weet, en erachter komen hoeveel energie jouw systeem elke dag moet produceren om in al je behoeften te voorzien. Bovendien moet je de meest geschikte installateur weten te vinden en de beste prijs onderhandelen. Maar als je klein begint - met slechts een paar panelen kom je al een eind - komt de planning alleen maar neer op het vinden van een geschikte installateur en bepalen welk bedrag je wilt investeren.2. Kosten die bij je budget passen
Als je begint met slechts een paar zonnepanelen kun je de kosten heel gemakkelijk onder controle houden. Als je je niet op je gemak voelt met de financieringsopties of gewoon geen zin hebt om duizenden euro's neer te tellen voor een volledig systeem, heeft het zin en bespaar je geld door te beginnen met een kleine installatie en deze in de loop van tijd uit te bouwen.3. Denk niet alleen aan je huis
Kleine zonne-energiesystemen hoeven niet per se gebruikt worden om de energiekosten van je woonhuis te verlagen. Met slechts één of twee panelen kun je kiezen welk deel of welke delen van je eigendom je van zonne-energie wilt voorzien - van een op zichzelf staande schuur of kas tot een deel van of je hele huis. De keuze is aan jou.Een aantal voorbeelden ter inspiratie:
- Kas: In november tomaten telen met alleen maar groene vingers en groene energie - voor velen is het een mooie en kosteneffectieve aanvulling op hun achtertuin, zonder hun maandelijkse energierekening te verhogen.
- Werkschuur(tje): Of hij nu gevuld is met elektrisch gereedschap of creatieve materialen, een vrijstaande werkplaats die goede verlichting nodig heeft is een prima kandidaat voor een klein zonne-energiesysteem.
- Natuurhuisje: De perfecte manier om van de natuur te genieten met zo min mogelijk impact op het milieu - een blokhut op zonne-energie in het bos of zelfs een ijsviscabine kan een geweldige toevluchtsoord zijn.
- Een deel van je huis: De meest voorkomende toepassing, op het dak van je huis… maar dan kleiner. Zorg ervoor dat je het eerste deel zo installeert dat het systeem gemakkelijk kan worden uitgebreid.
Het zit hem niet in de zonnepanelen
Als je bij de mensen hoort die inderdaad altijd dachten dat het gebruik van zonne-energie een groot, lomp systeem tegen hoge kosten betekent, zat je misschien ook te denken aan centrale apparatuur, die de panelen beheert en de geleverde energie omvormt van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit soort installaties noemen wij in vakjargon een “string-omvormer”. Deze staat ergens centraal in je huis en je moet alle panelen hierop aansluiten. Dit systeem is redelijk inflexibel en vraagt, onafhankelijk van het aantal zonnepanelen, een in verhouding grote investering voor je überhaupt kunt beginnen met het gebruik van zonne-energie.Daarom zijn micro-omvormers een beter alternatief, zeker als je klein wilt beginnen. In plaats van één grote string-omvormer die een heleboel panelen bestuurt, kunnen micro-omvormers aan slechts één paneel worden aangesloten. Installateurs en huiseigenaren krijgen daardoor maximale flexibiliteit. Met een Enphase AC-module bijvoorbeeld kan je nog een stapje verder gaan. Deze combineert een micro-omvormer met een hoogwaardige zonnemodule tot één echt geïntegreerd geheel. Zo worden kleinschalige installaties sneller en nog voordeliger.
Wat houd je dus nog tegen? Het is makkelijker dan je denkt om zonne-energie te gebruiken. Vergeet vooral niet dat je mogelijk zelfs subsidies kunt ontvangen voor het gebruik van duurzame energie. Een overzicht van Vlaamse premies vind je hier. Wat er in Nederland in jouw specifieke geval mogelijk is, kun je bijvoorbeeld hier checken. Veel succes!