Badkamers

Kleine badkamer ontwerpen: waar hou je rekening mee?

Kleine badkamer ontwerpen: waar hou je rekening mee?
Het is best een uitdaging om een kleine badkamer goed in te richten. Toch kun je met de juiste tips een praktische en stijlvolle ruimte creëren. Ben je van plan om zelf een kleine badkamer te ontwerpen voor je woning? Houd dan in ieder geval rekening met de 5 onderstaande punten.

1. Slimme indeling

Met een slimme indeling maak je kleine badkamers praktisch en ruimtelijk. Het is belangrijk dat er voldoende bewegingsruimte overblijft. Maak daarom optimaal gebruik van alle hoeken en de hoogte van de kamer. Een inloopdouche met een dunne douchewand is bijvoorbeeld erg handig. Het neemt weinig ruimte in beslag en je kunt er een badkamermeubel vlak naast plaatsen. Een vrijstaand ligbad is minder geschikt voor een slimme indeling op een klein oppervlak.

2. Opbergruimte

Besteed tijdens het ontwerpproces al voldoende aandacht aan de opbergruimte. Zeker in een kleine badkamer speelt dit een belangrijke rol! Hoe minder spullen er in het zicht liggen, hoe netter en groter de badkamer zal ogen. Daarnaast is het lastig om naderhand extra opbergruimte toe te voegen. Kies dus direct een ruime kast uit, laat een nis in de muur plaatsen of kies voor een spiegelkast voor wat extra ruimte. Je kunt bijvoorbeeld een badkamer ontwerpen van Baden+ met de handige 3D ontwerptool. Zo heb je meteen een goed beeld van het resultaat. Vind je het lastig om een slimme indeling te maken en voldoende opbergruimte in de kleine badkamer te verwerken? Laat je dan helpen door een specialist.

3. Daglicht en verlichting

Laat een kleine badkamer optisch groter lijken door slim gebruik te maken van licht. Richt je eerst op het daglicht in de kamer. Is er een manier om meer natuurlijk licht naar binnen te laten schijnen? Kun je bijvoorbeeld een groter raam laten plaatsen of de raamdecoratie vervangen? Als er geen verbetering mogelijk is, kijk je voornamelijk naar de badkamerverlichting. Zorg ervoor dat er zowel direct als indirect licht aanwezig is en dat iedere hoek van de badkamer optimaal kan worden belicht.

4. Kleurenpalet

Je creëert natuurlijk ook een ruimtelijk effect met het juiste kleurenpalet. Maak zo veel mogelijk gebruik van lichte en neutrale kleuren. Wit, beige en grijstinten zijn hier perfect voor. Natuurlijk kun je altijd donkere details toevoegen om het geheel wat stoerder te maken, zo lang de basis maar ruimtelijk oogt.

5. Materiaalgebruik

Maak gebruik van materialen die niet al te druk ogen. Effen tegels en badkamermeubels zijn dus een betere keuze dan elementen met mozaïek. Kies daarnaast voor een douchewand van glas. Dit oogt super ruimtelijk en laat veel licht door.