Verwarming & Sanitair

Klimaatcascade: Airconditioning zonder ventilatoren

Airconditioning zonder ventilatoren, dat is het doel van de zogenoemde klimaatcascade. Naar een ontwerp van Ben Bronsema, TU Delft promovendus, heeft adviesbureau Peutz hiervan een testmodel gebouwd en de eerste meetresultaten zijn bijzonder positief. De klimaatcascade is onderdeel van het onderzoek 'Earth, Wind & Fire - Airconditioning powered by Nature', waarop Bronsema begin volgend jaar hoopt te promoveren. Komende vrijdag 15 april is Bronsema een van de sprekers op het welkomstsymposium voor Michael Braungart als gasthoogleraar bij de faculteit Bouwkunde.

Energiezuinige ventilatie
In het laboratorium van adviesbureau Peutz in Molenhoek staat het testmodel van de klimaatcascade©: een 6 meter hoge, thermisch goed geïsoleerde schacht, met een doorsnede van 1 x 1 m. Met de klimaatcascade© hoopt men het klimaat in gebouwen energiezuinig en innovatief te regelen en de gebouwen ook te ventileren. De eerste meetresultaten bevestigen de conclusies van eerdere berekeningen en simulaties, zodat het concept nu verder kan worden uitgewerkt.

Warmtewisselaar
De klimaatcascade is een uiterst effectieve warmtewisselaar waarmee lucht kan worden gekoeld en verwarmd. De voorverwarming van de ventilatielucht in het stookseizoen wordt gerealiseerd met water van 13 graden Celsius. In de lucht wordt via enkele nozzles water gesproeid. De vallende druppels zorgen voor warmte- en vochtuitwisseling met de ventilatielucht en zorgen tevens voor stroming van de ventilatielucht.
Naverwarming van de lucht wordt uitgevoerd met zonne-energie, die geoogst wordt met behulp van een zogenoemde zonneschoorsteen.

Het onderzoek is een samenwerkingsproject van TU Delft, TU Eindhoven en VVKH Architecten en wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.