Verbouwen

Klussen in huis: wat heb ik nodig?

Klussen in huis: wat heb ik nodig?
Tijdens het klussen in huis zijn er een aantal basisgereedschappen die niet in de gereedschapskist mogen ontbreken. Niet iedere hobbyklusser hoeft te beschikken over een slijptol, evenals dat een professionele zaagtafel niet noodzakelijk is voor de meeste klusjes in en rondom je woning. Wat heb je dan wel nodig? In dit artikel zetten we het basisgereedschap voor iedere hobbyklusser op een rijtje.

Tip: kijk verder dan het gereedschap als een hamer en schroevendraaier! Denk bijvoorbeeld ook aan stevige telefoonhoesjes. Je wilt af en toe een foto kunnen nemen van je werk, maar tegelijkertijd voorkomen dat het toestel beschadigd raakt.

Verschillende soorten zagen voor klussen

Om te beginnen is het belangrijk om verschillende soorten zagen in huis te hebben. Koop niet alleen een zaag voor het bewerken van hout, maar zorg ook voor een zaag die je kunt gebruiken bij metalen of kunststoffen objecten. Denk bijvoorbeeld aan leidingen die je in wilt kunnen korten. Een houtzaag is hier niet geschikt voor.

Naast een handzaag voor hout, zal ook een decoupeerzaag van pas komen. Wanneer er veel gezaagd moet worden, is het prettig om niet alles met de hand te hoeven doen. Voor een decoupeerzaag kun je vaak verschillende zaagjes aanschaffen. Zo kun je deze ook bij kunststof of metalen voorwerpen gebruiken.

Hamer en boormachine kopen

Heb je de verschillende zagen in huis? In dat geval kun je op zoek gaan naar een geschikte boormachine en hamer. Ze helpen je dingen op te hangen, meubels uit elkaar te halen, enzovoorts. Een boormachine kun je combineren met een elektrische schroefmachine. Ze worden vaak als set verkocht! Naast een normale boormachine, kan ook een klopboormachine handig zijn. In het bijzonder wanneer je dingen op wilt kunnen hangen aan de betonnen buitenmuren van je huis.

Tip: vergeet niet verschillende soorten boren in huis te halen! Voor een klassieke boormachine gebruik je vaak andere boortjes dan voor een klopboormachine. Dit heeft te maken met de kop van het apparaat.

Verschillende modellen schroevendraaiers

Eenmaal een gat in de wand of het plafond geboord, wil je een schilderij of bijvoorbeeld lamp kunnen bevestigen. Een schroevendraaier mag dus niet ontbreken! Je kunt niet alleen met een elektrische schroefmachine bevestigen, daar je het risico loopt dat de schroef breekt of materialen beschadigd raken. Naast de verschillende soorten schroevendraaiers komen ook ring- en steeksleutels van pas. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen die je vast wilt zetten met een bout en moertje. Met de steeksleutel houd je het moertje stevig vast, terwijl je de bout of schroef met een schroevendraaier vastzet. Het is erg lastig om een moertje met je hand op z’n plek te houden.

Andere tangen en hulpmiddelen

De gereedschapskist voor het kunnen klussen in en rondom je woning begint zich te vullen. Er zijn nog een aantal andere tangen en hulpmiddelen die van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatietang. Je kunt hier moertjes mee vasthouden, je kunt er ijzerdraad mee buigen, enzovoorts. Enigszins vergelijkbaar met de combinatietang is een verstelbare moersleutel.

Andere hulpmiddelen die van pas komen tijdens het klussen in huis zijn een rolmaat, een duimstok en bijvoorbeeld een waterpas. Je wilt er zeker van zijn dat je de juiste maten aanhoudt en dat objecten waterpas gemonteerd worden. Het blijkt over het algemeen erg lastig te zijn om dit op het blote oog te doen. Waterpassen zijn er in verschillende modellen en maten. Denk aan het verschil tussen een traditionele waterpas en een digitaal model. Voor de meeste hobbyklussers zal de klassieke waterpas voldoende zijn.

Houd instructies altijd bij de hand

Wanneer je klussen voor het eerst uitvoert, is het prettig om instructies bij de hand te hebben. Zo weet je zeker dat je de klus op de juiste wijze uitvoert. Het uitprinten van deze instructies doen we niet meer! We gebruiken hier massaal onze tablet voor. Online zijn talloze instructievideo’s en stappenplannen te vinden voor klussen in en rondom je woning. Schaf een stevige iPad hoes aan, zodat je de tablet rechtop kunt zetten. Dit leest makkelijker en verkleint de kans op schade! Leg een iPad nooit op een vuile ondergrond neer. De kans op krassen aan de achterzijde is hierbij groot.