Kachels & open haarden

Knus aan de haard zonder je zorgen te maken over fijnstof

Knus aan de haard zonder je zorgen te maken over fijnstof
Het Belgische bedrijf Polvo heeft een ioniserend filtersysteem ontwikkeld waarmee 95 tot 100% van de fijnstofuitstoot wordt tegenhouden. Een ideale toepassing voor de houtkachel. Elk jaar overlijden in ons land nog teveel mensen ten gevolge van slechte luchtkwaliteit. Grote boosdoener? Fijnstof. “In Vlaanderen is er geen enkele plek, zelfs niet de top van de Kemmelberg, die voldoet aan de fijnstofnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is problematisch gezien de strenge CO2-normen de komende jaren.

Maar liefst 41% van dat fijnstof is afkomstig van onze verwarmingsinstallaties, voornamelijk van kachels en haarden. Polvo biedt een adequate oplossing aan door een ioniserend filtersysteem dat quasi al het fijnstof uit de verbrandingsrook haalt.

Zwitserse technologie

Het systeem komt uit Zwitserland. In 2008 vonden twee ingenieurs de oplossing: de elektrofilter. Het systeem had meteen succes in Zwitserland en Duitsland waar het nu verplicht is om zo’n filter toe te passen.

Fysica pur sang

De elektrofilter wordt bovenop je dak, tegen het rookgasafvoerkanaal of de schoorsteen geplaatst. De filter wekt een elektrisch veld op binnenin de schouw. De verbrandingsrook passeert dit veld op weg naar boven. De rookmoleculen krijgen hierdoor een negatieve lading. Deze negatieve deeltjes – dus ook roet en fijnstof - gaan op zoek naar een positieve lading: in dit geval de schouwwand. De schadelijke deeltjes zetten zich dus vast tegen de binnenkant van de schouw. De filter past op elk verbrandingssysteem.

Onderhoud

Is de fijnstoffilter gevaarlijk door zijn elektrische lading? Het systeem heeft een ingebouwde beveiliging tegen kortsluitingen of schokken. Bovendien is alles veilig afgeschermd. En wat met de achtergebleven roet- en fijnstofdeeltjes in de schouw? Het systeem geeft zelf aan wanneer de schouw aan een beurt toe is. Dit is sowieso verplicht om schouwbrand tegen te gaan. Onderzoek wees intussen uit dat de schouwwand niet sneller aan onderhoud toe is dan normaal.

700.000 oude kachels

De ioniserende fijnstoffilter heeft allicht een toekomst. In België staan er momenteel 700.000 à 800.000 oude kachels en haarden. Bij elke schouw die werd aangepakt traden gevoelige verbeteringen op.