Gisteren werd het staatsbezoek aan Polen officieel afgetrapt. In het kielzog van koning Filip en de Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, neemt een Belgische delegatie van ondernemers deel aan verschillende activiteiten in Warschau, waaronder een bezoek aan de Warsaw Spire in hartje Warschau.
Belgische toren
Het bezoek is geen toeval: de moderne glazen wolkenkrabber, met zijn 220 meter de hoogste in Warschau, is het resultaat van een Belgische samenwerking. Architectenbureau Jaspers-Eyers Architects ontwierp het gebouw, Ghelamco legt momenteel de laatste hand aan de werken. De realisatie van de toren is het bewijs dat Belgische bedrijven mee kunnen profiteren van de opportuniteiten die de bloeiende Poolse economie biedt.Foto: Jeroen Verrecht
Polen bouwt aan toekomst
John Eyers: “Polen legt sterke groeicijfers voor; bedrijven investeren er in infrastructuur die het land naar de kopgroep van de 21ste eeuw katapulteert. De Warsaw Spire-wolkenkrabber staat symbool voor de ambitie van Polen om een prominente rol op te nemen in de 21e Eeuw. We zijn blij dat het land daarvoor ook naar Belgische ondernemingen kijkt. De Warsaw Spire is niet ons eerste project in Polen, maar wel een belangrijke mijlpaal.”Atypische architectuur
De Warsaw Spire is niet alleen de hoogste toren in Warschau, hij is ook opmerkelijk anders dan de rest van de gebouwen in de Poolse hoofdstad. In plaats van het bouwperceel volledig dicht te bouwen, hebben de architecten het gebouw in drie ranke torens geconcentreerd. De Warsaw Spire (220 meter) wordt geflankeerd door twee lagere gebouwen (58,50 meter). Daardoor is een luchtig ontwerp ontstaan waar ook plaats was voor een publiek park op de begane grond.“Met de Warsaw Spire wilden we een gebouw ontwerpen dat publieke ruimte creëert in plaats van wegneemt. De keuze voor een ontwerp in de hoogte maakte het mogelijk om een park te integreren in het project. De dynamische architectuur vormt zo een perfect geheel met de organische tuinaanleg,” zegt Jean-Michel Jaspers, CEO van Jaspers-Eyers Architects. “Daardoor is er een ontmoetingsplaats ontstaan waar mensen kunnen genieten en ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Bovendien kan je vanuit de toren vergezichten ontdekken die je nergens anders in Warschau vindt.”
Foto: Jeroen Verrecht
BNP Paribas & Samsung
Het ontwerp van de Warsaw Spire biedt ook een antwoord op de nieuwe manier van leven waarbij ontspanning en werken steeds meer in elkaar opgaan. Door het park en ondersteunende publieke functies op het gelijkvloers te integreren in het ontwerp, ontstaat een dynamische wisselwerking tussen de twee. Bovendien blijft de publieke ruimte ook ’s avonds toegankelijk waardoor er geen leegloop plaatsvindt na de kantooruren.De Warsaw Spire is volledig voorbehouden voor kantoren. In totaal zal er 200.000 m² aan kantoorruimte verhuurd worden aan verschillende bedrijven. Onder andere BNP Paribas en Samsung zullen in de wolkenkrabber resideren. Tegen mei 2016 moet de toren volledig opgeleverd worden.