Dit boek vertelt het verhaal van een vergeten geschiedenis. Toen Leopold I aantrad als eerste koning der Belgen, kocht hij grote lappen grond in de streek rond Mol, Postel, Dessel, Retie en Geel, en stichtte er het 'Koninklijk Domein der Kempen'. Niet toevallig waren de gronden die hij aankocht - in totaal niet minder dan 4500 hectare - allemaal 'woeste gronden': onvruchtbaar heidelandschap en ontoegankelijke moerassen.
De koning had echter grootse plannen voor dit gebied. Hij zou de eindeloze zandvlakten met behulp van de meest moderne bosbouw-, landbouw- en irrigatietechnieken tot ontginning brengen en op die manier de Kempen meenemen in de vaart der volkeren.
Het eerste deel van dit boek brengt, aan de hand van verhelderend kaartmateriaal, een biografie van het landschap. Het tweede deel vertelt het verhaal van de sleutelfiguren die op het Koninklijk Domein aan het werk waren en het landschap over een periode van honderd jaar drastisch hertekenden: de beheerders, de boswachters, de boeren en de plaatselijke notabelen. Het derde deel tot slot, toont aan de hand van een eigenzinnige fotoreportage wat er vandaag geworden is van dit unieke koninklijk landschap en welke sporen de koning naliet in de Kempen.
Architectuur
Koning in de Kempen - De geschiedenis van de ontginning van het Koninklijk Domein
- Bron: Els Oostvogels
- 1 juni 2023
Aanbevolen voor jou
Meer over Architectuur
Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam