Interieur

Kortrijk opent eerste Pharmaseum in België

Kortrijk opent eerste Pharmaseum in België
Foto: © Gerald Van Rafelghem
Een museum binnen de muren van een apotheek is een uniek gegeven in Vlaanderen. Het siert Xavier Van Poucke en zijn zoon Olivier, dat zij het Pharmaseum concept van Kurt Ostyn van in den beginne mee hebben geïntegreerd in de verbouwing van de apotheek. Het getuigt alleszins van een dynamische ondernemingszin, een traditie die de familie al ruim een eeuw koestert.

Architectuur

De rol van interieurarchitect Francis Luypaert is naar vormgeving toe, van grote betekenis geweest. Interieurarchitect Lupaert creëerde een zuivere binnenruimte en toont heel expliciet de betonnen structuur uit het begin van de jaren vijftig. Wat de inhoud van het Pharmaseum betreft is het nieuwe museum niet gebonden niet gebonden aan een vast stramien. Het is vooral te doen om een actuele benadering en presentatie van thema’s m.b.t. de farmacie te ontwikkelen.

Tentoonstelling

In deze eerste tentoonstelling Een krokodiel in Kortrijk. Mutaties en transformaties schetsen we in een breed maatschappelijk kader de oprichting en de groei van De Crocodile. Een verhaal dat niet in rechte lijn verliep, maar onderhevig was aan tijd en geschiedenis, aan oorlog en vrede, aan hoog- en laagconjunctuur. Samen met de stad muteerde en transformeerde De Crocodile tot een hedendaags bedrijf. Vandaag mag de apotheker zich ondernemer voelen en noemen. Apotheken van deze tijd gaan verder dan het produceren en distribueren van medicijnen. De apotheek biedt tegenwoordig wellness en in het geval de Crocodile, is de apotheek met het unieke Pharmaseum tevens een plek van recreatie. Of nog de apotheek als drager van cultuur en geschiedenis.

Kortrijk opent eerste Pharmaseum in België
Foto: © Gerald Van Rafelghem

Culturele verankering

De Crocodile is intussen 122 jaar cultureel en sociaal verankerd met de stad Kortrijk. De familie Copermans uit Antwerpen zijn er de stichters van. Zij deinsden er niet voor terug om de apotheek te laten bloeien en groeien. Dit verhaal loopt parallel met het verhaal van de stad Kortrijk. Er is de Eerste Wereldoorlog met zijn vernietigende kracht en er zijn de vreselijke bombardementen geurende WOII. Kortrijk bleef niet gespaard, evenmin de Crocodile waarvan de helft was weggeschoten. Maar Raymond Copermans , zoon de stichter Henri was zakelijk een doordouwer, iemand die zich niet liet kisten maar steevast zocht naar oplossingen. Hij gaf de Crocodile zakelijk power en punch en liet de Crocodile in 1951 als een sfinx herrijzen. Daarover handelt deze eerste tentoonstelling in het Pharmaseum. De ondertitel Mutaties en transformaties wijst op de levendige dynamiek van verandering van het DNA-gehalte en de vormelijke inhoud van de apotheek.

De publicatie Een krokodiel in Kortrijk. Mutaties en transformaties door Philip Willaert (Lic. Kunstgeschiedenis) vergezelt de tentoonstelling.

Vrije toegang tijdens de openingsuren. Gratis toeang. Grote Markt nr 5 K