Duurzaam Bouwen

Kosten windmolenparken rijzen de pan uit

De komende decennia zal de Nederlandse consument 55 miljard euro bijdragen aan de bekostiging van het windmolenbeleid. Volgens VVD-Kamerlid Zijlstra zullen de kosten voor de Nederlandse afnemer, particulier of bedrijf, de komende jaren oplopen tot ruim 6.000 euro.

Zijlstra zette hiertoe alle steunbedragen van de ministers Cramer van Milieu en Van der Hoeven van Economische Zaken op een rijtje. Omdat het kabinet buiten de kosten van een minder doelmatig gebruik van de huidige gangbare centrales rekent, valt het bedrag volgens Zijlstra nog relatief laag uit. De miljardenkosten zullen worden gemaakt tijdens de bouw, het onderhoud en tijdens hun levensduur van circa 15 jaar.

`Deze subsidieregen is echt onverantwoord. Veel te duur. En het kabinet wil dat burgers het straks even neertellen via een nieuwe stroomtaks. Ook drijft dat de elektriciteitsprijs op, want windmolens kunnen niet zonder achtervang, voor als het niet waait`, meent Zijlstra. Hij verwijt het kabinet dat het dergelijke kosten nooit vermeldt en wil van de ministers een berekening van deze inefficiëntie maken.

Gebaseerd op: De Telegraaf