Verwarming & Sanitair

Kraan vervangen? Check deze tips

Kraan vervangen? Check deze tips
Heb je een lekkende kraan? Of wil je je kraan vervangen omdat je een mooier model hebt gezien? Een kraan gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Dat betekent dat je een keuken- of badkamerkraan na verloop van tijd sowieso moet vervangen om er gebruik van te kunnen blijven maken. Gelukkig kun je dit met de juiste tips en tricks helemaal zelf doen. In dit artikel lees je een paar handige tips die je kunt gebruiken bij het vervangen van je kraan.

Kijk goed naar de plek van de kraan

Als eerst is het goed om te weten dat er verschillende kranen van diverse merken zijn. Een wastafelkraan of toiletkraan is in de meeste gevallen net even anders dan een keukenkraan of een badkraan. Daarbij heb je ook nog eens de keuze uit basic modellen voor een laag budget of voor kwalitatieve merken zoals Hotbath kranen. Kijk dus goed voor welke ruimte en welke plek de kraan nodig is en beslis voor jezelf wat je budget is om je kraan te vervangen. In de bouwmarkt shop je diverse kranen in verschillende prijscategorieën en bij een specialist kun je juist terecht voor meer exclusieve kranen.

Sluit de hoofdkraan af en gebruik een handdoek

Daarbij moet je voordat je aan de slag gaat de hoofdkraan afsluiten zodat je het vervangen van een kraan zonder al te veel nattigheid kunt doen. Spoel voordat je aan de slag gaat de koud- én warmwaterleidingen even door net zolang tot het water goed helder is. Mochten er bezinksels uit de leidingen komen dan kunnen deze je nieuwe kraan verstoppen. Gebruik een of meerdere handdoeken om onder de kraan (in bijvoorbeeld een kastje in de keuken) te leggen, omdat er tijdens de installatie alsnog wat water uit de leidingen kan komen.

Let op koud en warm watertoevoer

Uit veel kranen, bijvoorbeeld in de badkamer of in de keuken, komt zowel warm als koud water. Daar moet je bij het aansluiten van een nieuwe kraan goed op letten zodat ze op de goede plek worden gemonteerd. Er worden voor dit soort kranen altijd twee flexibele slangen geleverd die je aan kunt sluiten op de daarvoor bestemde aansluiting. In de verpakking vind je een duidelijke handleiding welke slang waar moet, dus besteed daar zeker extra aandacht aan zodat dit op de juiste manier wordt uitgevoerd. In die handleiding lees je sowieso meer over het monteren van de kraan; check ook bijvoorbeeld deze video voor het installeren van een (keuken)kraan.

Controleer nieuwe kraan op lekkage

Tot slot is het aan te raden om na het monteren van een nieuwe kraan direct te controleren of er nergens een lekkage aanwezig is. Dat doe je door de hoofdkraan weer open te draaien en te kijken of alle aansluitingen droog blijven. Het beste doe je dit met een stuk keukenpapier of wc-papier waarmee je langs de aansluitingen dept. Blijft het stuk papier overal droog dan heb je met succes een keukenkraan vervangen en gemonteerd. Dat scheelt je uiteindelijk veel geld omdat je geen loodgieter hoeft in te huren bij zo'n klusje.