Beide merken hebben architecten, designers en ingenieurs als belangrijkste klanten en residentiële interieurs, horeca- en handelszaken, toonzalen en kantoorruimtes als belangrijkste toepassingen. Toch hebben beide ook hun eigen architecturale identiteit en hun eigen uitgesproken positionering. Hoewel Belux een ideale aanvulling op het aanbod van Kreon vormt en het bedrijf ongetwijfeld zal verrijken op veel domeinen, is het plan om zowel van Kreon als van Belux de bestaande – en uiterst succesvolle – productstrategieën en oriëntaties te behouden en op de markt te opereren onder beide merknamen.
Kreon: purity in light
Kreon ging in 1982 in Antwerpen van start als ontwikkelaar en producent van architecturale verlichtingsconcepten. Sinds 1984 biedt Kreon ook geïntegreerde metalen plafondsystemen aan (‘Kreon Ceiling Solutions’).Over deze twee productgroepen heen draagt Kreon al sinds zijn ontstaan drie principes in het vaandel: eenheid in ontwerp, eenvoud in techniek, en precisie in detail. Door deze consequent na te streven, is het Belgische bedrijf vandaag uitgegroeid tot dé internationale referentie in designarmaturen en de lieveling van architecten, interieurdesigners en ingenieurs wereldwijd.
Kreon staat bij architecten vooral bekend als aanbieder van ‘Purity in light’. “Een architect heeft geen behoefte aan verlichtingsarmaturen, maar wel aan licht, sfeer en comfort”, legt art director Kristof Pycke van Kreon uit. “Precies daarom dat Kreon verlichtingsoplossingen creëert die als producten an sich minimaal aanwezig zijn en zich op de achtergrond houden, zodat de architect - onze belangrijkste partner - het licht de show kan laten stelen. Elk van onze lichtarmaturen is ontdaan van elk overtollig detail en opgebouwd vanuit zijn meest zuivere basisvorm om optimaal te kunnen matchen met de vormgeving in de hedendaagse architectuur. Waar mogelijk refereert Kreon aan driedimensionale architecturale vormen. Kreon biedt tijdloze verlichtingsconcepten aan die worden ontworpen om integraal op te gaan in de architectuur of om in dialoog te gaan met de omgeving. De productielijn omvat diverse reeksen downlighters, uplighters en sidelighters die harmonieus opgaan in plafonds, vloeren en muren. Kreon respecteert steeds de ingebouwde positie van de lichtbron, creëert zo een emotionele lichtervaring en vermijdt tegelijk onaangename overbelichting. Hetzelfde geldt voor de metalen plafondsystemen van Kreon. Ook die zijn eenvoudig, strak en uitgepuurd.”
Kreon is sinds 2000 in handen van Jos Vaessen en maakt het samen met Vasco group, E-max en Limeparts deel uit van de groep Vaessen Industries.
In 2007 verhuisde Kreon zijn hoofdkwartier van de Frankrijklei in Antwerpen naar het Limburgse Opglabbeek. Daar worden alle Kreonoplossingen in huis geconcipieerd en ontwikkeld. Sinds 2015 is Werner Van Rethy CEO van Kreon. Hij kondigde onlangs nog aan 6 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in een grote nieuwbouw vlak naast de huidige site van Kreon. Die moet vanaf april 2016 niet alleen het eigen Kreonpersoneel beter huisvesten, maar zal ook dienst zal doen als creatief broeinest, als grote showroom en als commerciële ontmoetingsruimte voor Kreons nationale en internationale klanten.
Kreon heeft wereldwijd 16 dochterondernemingen, verscheidene professionele showrooms en meer dan 200 enthousiaste medewerkers.
Belux: esthetiek en functionaliteit op topniveau
Het Zwitserse bedrijf Belux werd in 1970 opgestart als producent van lampen voor werkplaatsen. Tien jaar later veranderde de corebusiness van Belux in de ontwikkeling en productie van totale verlichtingsoplossingen voor woon- en werkruimten, waarbij innovatief design en baanbrekende vormgeving de sleutels vormden tot het succes. Zo werkte het bedrijf in de jaren 80 samen met de ontwerper Hannes Wettstein voor de ontwikkeling van modellen zoals ‘Snodo’ en ‘Ball’. Internationaal brak Belux door in 1982 met de introductie van ‘Metro’, het eerste laagvoltage-kabelsysteem ter wereld.In 1984 organiseerde Belux een ontwerpwedstrijd voor jonge designers en kreeg daarop meer dan 400 inzendingen. De jury onder leiding van de bekende architect en designer Achille Castigliano selecteerde het ontwerp ‘Tubo’ van Jo Niemeyer als winnaar. Ook de tafellamp ‘Lifto’ van Benjamin Thut werd door Belux in serieproductie genomen en behoort vandaag nog altijd tot de klassiekers in het productgamma.
In 1992 presenteerde Belux het project ‘Privates Licht’, dat zorgde voor experimentele ontwerpen van wandlampen van o.a. Michele de Lucchi, Danny Lane, Matteo Thun en Ron Arad. De ontwerpers werden samen met hun lampen op de foto gezet en voor een veelgeprezen internationale reizende tentoonstelling weer bij elkaar gebracht.
Belux had ook een antwoord op de vastgoedcrisis in de jaren negentig: ‘Economy’ was in 1992 de eerste serie lampen met direct/indirect licht voor kantoren. De lamp was een voordelige verlichtingsoplossing die als een meubelstuk op de werkplek geïntegreerd kon worden, waardoor gewone rasterinbouwlampen niet meer nodig waren.
In 1996 introduceerde Belux de variabele lamp ‘Updown’, een ontwerp van Reto Schöpfer. Dankzij dit ontwerp wist de energiebesparende fluorescentielamp zich ook in woonhuizen te bewijzen. Ook ‘Meter By Meter’ van Matteo Thun wist de grenzen te verleggen. Met deze verlichting paste Belux licht voor het eerst aan de individuele wensen van de klant aan en verkocht het bedrijf voor het eerst licht per meter.
In 2002 ging Belux op in de VITRA-groep, waardoor het bedrijf kon samenwerken met internationale ontwerpers als Frank Gehry, Naoto Fukasawa, Ronan & Erwan Bouroullec, Herzog & de Meuron en Hella Jongerius, en baanbrekende, poëtische ontwerpen zoals ‘Cloud’, ‘Lantaarn’, ‘Jingzi’ en ‘Blossom’ wist te produceren.
In 2003 verplaatste Belux zijn vestiging van Wohlen (Zwitserland) naar Birsfelden (Zwitserland) en focuste het bedrijf zich steeds meer op ledtechnologieën om enerzijds succesvolle producten als ‘Lifto’, ‘Ypsilon’, ‘Twilight’ en ‘Koi’ naar led te tranformeren en anderzijds dankzij een ingenieus gebruik van kwaliteiten die eigen zijn aan ledverlichting volledig nieuwe verlichtingsoplossingen te bedenken. Zo wisten de lampen ‘U-Turn’ van de jonge ontwerper Michel Charlot en ‘Verto’ van Naoto, net als de ‘Karo’, ‘Zirko’ en ‘InLine’ elk op hun eigen manier te overtuigen en te bekoren.
De missie van Belux bestaat erin om innovatieve verlichtingsinstrumenten op de markt te brengen die worden gekenmerkt door een moderne en energie-efficiënte verlichtingstechnologie, functioneel design, hoogwaardige materialen en een kwaliteitsvolle productie. Belux ziet verlichting als een belangrijk element van de woonomgeving, en moet daarom voldoen aan de hoogste functionele en esthetische eisen .
Sinds 1 januari 2016 nam het Belgische famiebedrijf Kreon, lid van de groep Vaesen Industries, het bedrijf Belux van de VITRA-groep over. Kreon is van plan om de productstrategie en -oriëntatie van Belux te behouden en zowel Kreon als Belux als afzonderlijke merken te blijven ontwikkelen en te vermarkten.