We moesten lang wachten voor we deze winter de eerste sneeuw zagen neerdwarrelen. Voor sommigen was het een feest – sneeuwpret is er voor jong en oud – maar voor anderen betekende het weinig meer dan een aanzet voor wegmiserie en andere narigheid. En met echt winterweer volgen nu eenmaal ook de echte winterziektes. Ja hoor, de griep is weer in het land.
De schuld van airco! Of niet?
De airconditioning is wel vaker een twistpunt op kantoor. Voor de ene is het altijd te fris, terwijl het voor de andere altijd aanvoelt als werken in een broeikas. Al snel wordt er dan geschermd met hele en halve waarheden om het gelijk te halen. Eén zo’n mythe zegt bijvoorbeeld dat je van airco een verkoudheid kan krijgen, of dat zo’n systeem helpt bij het verspreiden van ziektekiemen.Niets van aan, stelt Chris Lam: “Om te begrijpen waar dergelijke mythes vandaan komen, moet je ongeveer begrijpen hoe een airconditioningsysteem werkt. Een belangrijk principe hierbij is de ontvochtiging van de lucht: vochtige lucht wordt ervaren als warm, benauwd; droge lucht daarentegen voelt fris aan. Let wel: dat geldt voor een systeem dat goed onderhouden is en op de juiste manier werd afgesteld.”
Is je systeem namelijk niet goed afgesteld, dan krijg je te droge lucht, en daarvan kan je bijvoorbeeld keelpijn krijgen. “Maar dat betekent nog altijd niet dat je er echt ziek van zal worden,” zegt Chris Lam.
Belang van onderhoud
Een airconditioning kan een zegen zijn voor mensen met hooikoorts. Het systeem zorgt er immers voor dat pollen uit de lucht worden gefilterd. Die worden opgevangen in filters, maar als die niet goed worden onderhouden, kunnen ze net meer kwaad dan goed doen. Chris Lam: “Een slecht onderhouden filter helpt niet tegen pollen in lucht. Bovendien kunnen er dan net meer bacteriën en schimmels in de lucht terecht komen, waardoor je een ziekmakend systeem krijgt. Het gevolg is dan een verkoudheid, geïrriteerde luchtwegen of een grieperig gevoel.”Hoe voorkom je problemen?
- Zorg voor regelmatig onderhoud van het systeem: zo voorkom je dat schimmels en bacteriën het klimaat op kantoor overnemen. Daarvan word je namelijk wel ziek.
- Houd de luchtvochtigheid in de gaten: de ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 45 en 60 procent. Lager en je krijgt last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen, hoger en je krijgt een warm, benauwd gevoel. Krijg je last, drink dan voldoende water.
- Let op de temperatuur: de vuistregel is simpel: het verschil tussen de binnen- en de buitentemperatuur mag maximaal zes graden bedragen. Bij een te groot temperatuurverschil kan je bijvoorbeeld makkelijker verkouden worden.