Vastgoed

Kun je van landbouwgrond bouwgrond maken?

In Vlaanderen wordt de bestemming van percelen bepaald door het gewestplan en de ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). Heb je een lap landbouwgrond in het bezit of heb je er een op het oog om later op te bouwen? Informeer je dan goed, want van wei- of akkerland maak je niet zomaar bouwgrond.

Gewestplannen en RUP’s

Het gewestplan is een verzameling kaarten waarop staat aangegeven hoe de ruimte in Vlaanderen ingevuld moet en mag worden. Het gewestplan, ingevoerd in de late jaren 70, maakt bijvoorbeeld een onderscheid tussen landbouwgebied (geel), woongebieden (rood), natuur (groen) en industrie (paars). Via de online kaarttool Geopunt kun je van elke plaats in Vlaanderen de invulling in het gewestplan bekijken. Tegenwoordig wordt het gewestplan niet langer vernieuwd. De Vlaamse overheid werkt nu met ruimtelijke structuurplannen (RUP’s) voor projectgebieden.

Van landbouwgrond bouwgrond maken

Stel, je bent eigenaar van landbouwgrond op een toegankelijke locatie en niet ver van een dorp of woonlint. Tot voor kort werd het perceel bijvoorbeeld gebruikt als paardenwei, maar je zou er graag bouwgrond van maken. Kan dat?

Het kan, maar de kans is erg klein. Je kunt zelf erg weinig ondernemen om agrarisch gebied om te zetten in bouwgrond. De Vlaamse regering kan zoiets in principe regelen via een gewestplanwijziging, maar zulke hervormingen zijn zeldzaam. Het is nu eenmaal de bedoeling dat de gemeenten eerst de woonzones en uitbreidingsgebieden aansnijden.

Een wijziging kan er eventueel wel komen bij een groot ruimtelijke project, zoals de aanleg van een industrieterrein of een nieuwe weg. Ook om fouten uit het verleden recht te zetten, veranderen gronden weleens van bestemming.

Als je interesse hebt in een perceel waar je wél kunt bouwen, ga je dus maar beter op zoek naar een bouwgrond in een van de rode zones op het gewestplan.