Interieur

KunstBaan transformeert afval tot kunst

KunstBaan transformeert afval tot kunst
Van Hoecke zet al jaren in op de ontwikkeling en ontplooiing van de eigen medewerkers. Om nog een stap verder te zetten in het maatschappelijk ondernemerschap, ging het familiebedrijf in zee met KunstBaan. Die vzw gebruikt kunst als springplank naar sociale inclusie van volwassenen met een verstandelijke beperking.
Drie cliënten van verschillende zorgvoorzieningen uit Sint-Niklaas (Dagcentrum Sint-Niklaas, De Klokke en Vesta) brachten onlangs een bezoek aan familiebedrijf Van Hoecke. Onder leiding van Laura Van Wingen creëerden de drie — Roland, Johan en Sofie — er een aantal unieke kunstwerken. Dat deden ze bovendien op een ecologisch verantwoorde manier door gebruik te maken van restproducten uit de magazijnen en de productie.

KunstBaan transformeert afval tot kunst

Leven op de werkvloer

“De projecten van KunstBaan zijn heel interessant om als bedrijf te steunen”, vertelt Peter Van Hoecke, CEO. “We vinden het belangrijk om kansen te geven aan mensen die minder gemakkelijk op de gewone arbeidsmarkt terechtkunnen. Door hen hier te laten werken, ervaren ze toch het leven op de werkvloer. De interactie tussen de deelnemers en onze medewerkers vormt een meerwaarde voor beide partijen.”

Ecologisch

Ook de ecologische kant van het project past volledig in de filosofie van het bedrijf. “We waren heel benieuwd op welke manier de restproducten uit onze productie verwerkt zou worden tot kunst. De kunstwerken zullen een plaats krijgen in onze gebouwen om zo een blijvende herinnering te vormen aan het leuke project!”

Creatieve recyclage

De deelnemers dompelden zich een aantal weken onder in de bedrijfsactiviteit, ontmoetten de medewerkers en zetten dit verhaal in de kijker door middel van creatieve recyclage. Op die manier geven de kunstwerken een creatieve kijk op de leefwereld van Van Hoecke.

Driedelige serie

In de driedelige serie Verweven banden vinden het overgebleven karton en de spanbanden elkaar in een nieuwe compositie. Het weefsel symboliseert de verbondenheid van Van Hoecke met zijn partners, zowel intern als extern, en het vertrouwen dat de partijen stellen in elkaar.

In het Van Hoecke universum toont iedereen zijn eigenheid: zijn eigen vorm, kleur en dynamiek. Samen levert dat een kleurrijk, dynamisch en verrassend landschap op. Machines draaien, banden lopen, mensen produceren … Iedereen werkt samen of nauw naast elkaar en zorgt zo voor een continue bedrijvigheid.

Het laatste werk The Art of Organizing zet de pure, materiële schoonheid van TA’OR BOX in de kijker. Open de lades, bewonder de verrassende lade-indelingen en ontdek de kunst van het organiseren.