Buitenschrijnwerk

Kunststof dakkapel plaatsen eenvoudiger per 1 november?

Op woensdag 24 september maakte de Nederlandse overheid bekend dat het vanaf 1 november 2014 eenvoudiger wordt een aan- of uitbouw te realiseren, bijgebouwen te veranderen en andere kleine bouwwerken aan te passen. Toch is de overheid in haar persbericht weinig specifiek en de gemiddelde burger zal ook niet heel veel wijzer worden van het gewijzigde Besluit omgevingsrecht (Bor), vandaar dat in dit bericht specifieker wordt ingegaan op de veranderingen en dan met name voor dakkapellen.

Andere regels?

De overheid wil meer ruimte voor innovatie en eigen initiatief, vandaar dat bouwplannen in de toekomst sneller zullen vallen onder de korte reguliere procedure van acht weken, dan de procedure van zes maanden. Regels worden verruimd, nu is bijvoorbeeld een aanbouw tot 2,5 meter vergunningsvrij, vanaf 1 november is dat tot 4 meter. Voor een schuur hoeft geen vergunning meer te worden aangevraagd en ook de regels voor dakkapellen versoepelen, of toch niet?

Kort verwoord, het plaatsen van een houten of kunststof dakkapel wordt niet veel makkelijker. Dakkapellen kunnen op de achtergevel en niet openbaar gekeerde zijgevels al lange tijd zonder vergunning worden neergezet, zolang de welstandscriteria van de gemeente maar worden nageleefd. Voor dakkapellen die niet voldaan aan de welstandscriteria geldt een vergunningsplicht, net als voor alle bouwwerken die op de voor- of openbaar gekeerde zijgevel moeten komen. Het laatste verandert echter per 1 november doet het gewijzigde Besluit omgevingsrecht vermoeden.

Wanneer je een kunststof dakkapel op de voorgevel wilt plaatsen, dan kan dat per 1 november zonder tussenkomt van de gemeente, op voorwaarde dat aan de welstandscriteria wordt voldaan. De welstandscriteria geven onder andere de breedte en hoogte van een bouwwerk aan en stellen ook vaak palen en perken aan kleur- en materiaalgebruik. Iedere gemeente heeft andere criteria.

Tijd besparen

Voor burgers die wonen in een monumentaal pand of gebouw bewonen dat staat in een beschermd dorps- of stadsgezicht verandert er helaas niets. Zij moeten in elke situatie een vergunning aanvragen, dus ook voor een simpele kunststof dakkapel op de achtergevel. Feitelijk veranderen de regels voor niemand, want door het besluit kan een bouwwerk nog steeds niet breder of hoger worden gemaakt. Het enige dat wordt bespaard is tijd, waardoor het voor sommige burgers misschien wel loont te investeren in bijvoorbeeld een dakkapel. Kijk voor meer informatie over dakkapellen en de vele verschillende mogelijkheden op dakkapel-web.nl.

Kunststof dakkapel plaatsen eenvoudiger per 1 november?