Onder de titel “Innovatie in kunststoffen, blokkade of accelerator voor een groene economie” bracht Gent BC op 17 november 2010 in de pacificatiezaal van het stadhuis van Gent, de Stad en Universiteit Gent, VITO, OVAM, Bond Beter Leefmilieu en Federplast.be samen om te kijken hoe kunststoffen kunnen bijdragen aan het Klimaatverbond 2050.
Dit klimaatverbond werd in 2009 door Stad Gent gelanceerd. De stad wenst einde 2011 haar eerste klimaatplan klaar te hebben. Maar klimaatneutraliteit is een associatie van alle sectoren en actoren, aldus Tom Balthazar (schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen). Een boodschap die ook Kristof Debrabandere (Bond Beter Leefmilieu) complementeerde door te stellen dat geen sector het klimaatneutrale vraagstuk afzonderlijk kan oplossen. Professor Dewulf (Universiteit Gent) van zijn kant stelde duidelijk dat de huidige CO2 benadering enkel een deel van het verhaal is. Hij riep op om het geheel op een holistische wijze te durven bekijken, teneinde afwentelingrisico’s te vermijden.
Alle sprekers onderschreven het streven van de kunststofindustrie om bij te dragen tot deze duurzame doelstelling en bevestigden de belangrijke rol die hier voor kunststoffen is weggelegd. Luc Vansteenkiste (Recticel), ere voorzitter van het VBO, duidde bijkomend op het belang van deze materialen voor onze welvaart. Diezelfde welvaart verbrandt vandaag nog de helft van onze energetische dragers voor verwarming. Slechts 8% van deze belangrijke grondstoffen wordt voorbehouden voor chemie. Amper 4% wordt gespaard voor later, door ze voorlopig vast te leggen onder de vorm van kunststoffen. “Verstandige keuzes op lange termijn, en haalbare korte termijn stappen” waren woorden die ook departementshoofd Veerle Van de Voorde van de dienst Departement Milieu, Groen en Gezondheid van Stad Gent bijtrad.
Kunststoffen evolueren volop, aldus Professor Duprez (Universiteit Gent), die in zijn overzicht de 9 onderzoekteams van de onderzoeksgroep “Polymer Science and Technology” toelichtte: een organisatie van 60 onderzoekers die via “Click Chemie” voortdurend sleutelen aan nieuwe polymeren. Maar ook Carolin Spirinckx (VITO) bevestigde de vernieuwing aan de hand van een levenscyclusanalyse uitgevoerd voor kunststofbuizen. Tot slot duidde Tom Debusschere (CEO Deceuninck) op de vele inspanningen die bedrijven al namen om van kunststofproducten koplopers in milieuvriendelijkheid te maken. Daarbij verwees hij ook naar de enorme inhaalbeweging die ons allen nog wacht om de algemene energetische performantie van België te verbeteren. Geert Scheys (secretaris-generaal Federplast.be, de kunststof- en rubberverwerkende sector) bevestigde dat voor deze industrietak het maatschappelijk belang zeker evenwaardig is aan het economische belang. Hij toonde aan de hand van toepassingen en nieuwe ontwikkelingen hoe dat de kunststofindustrie over alle troeven beschikt om inzake bouw, voeding, energie, gezondheidszorg, afvalbeheer en grondstoffen de leefbaarheid van de aarde te vrijwaren voor komende generaties.
In het afsluitend debat bleek dat een betere uitwisseling van informatie tussen kunststofsector en steden en gemeenten een absolute vereiste is om de belangrijke klimaatdoelstellingen te behalen. Een opdracht voor allen dus.
Duurzaam Bouwen
Kunststoffen, accelerator voor een groene economie
- Bron: Federplast
- 26 november 2010
Meer over Duurzaam Bouwen
De 5 meest gegoogelde vragen over thuisbatterijen
16 januari 2025Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam