De Belgische kunststofindustrie bericht over een wereldwijde overeenkomst in de strijd tegen zwerfvuil in zee. 54 organisaties van de kunststofindustrie over de hele wereld hebben vorige week in Dubai hun engagement bevestigd om samen te werken in een mondiale strategie tegen de verontreiniging van de zeeën. Het Belgische Waste Free Oceans pilootproject voor het vissen van drijvend afval is één van de vele acties die in de steigers staan.
Kunststofverenigingen uit de hele wereld vergaderden op 16 en 17 november in Dubai om een wereldwijd actieplan op te stellen tegen het zwerfvuil in zee. Het plan voorziet een reeks acties en een eerste rapportering hierover in 2012. Er werden al een honderdtal projecten geïdentificeerd in 32 landen, in aanvulling op de overkoepelende activiteiten die door alle ondertekenaars worden ondersteund.
De kunststofindustrie is er zich van bewust dat oplossingen voor het zwerfvuil in zee een wereldwijde samenwerking vereisen. De kunststofindustrie nodigt alle belanghebbenden uit om samen te werken in deze projecten en in bijkomende initiatieven om zwerfvuil te voorkomen. Wilfried Haensel, algemeen directeur van PlasticsEurope, zei dat “de bijeenkomst een grote stap voorwaarts was voor de vertegenwoordigers van de kunststofindustrie in hun engagement voor een wereldwijde aanpak van het zwerfvuil". Patrick Thomas, voorzitter van PlasticsEurope en CEO van Bayer Material Sciences voegde eraan toe dat "de wereldwijde kunststofindustrie vastbesloten is om haar bijdrage te leveren en om een constructieve rol te spelen in het opbouwen van nieuwe samenwerkingsverbanden die nodig zijn om de problemen van zwerfvuil op te lossen". De activiteiten in het kader van deze wereldwijde samenwerking zullen via de website www.marinelittersolutions.org worden gecommuniceerd.
De “Gemeenschappelijke verklaring ter bestrijding van zwerfvuil in zee” (Declaration for Solutions on Marine Litter) werd al door 54 organisaties van de internationale kunststofindustrie onderschreven. Voor België ondertekenden Federplast.be, de vereniging van fabrikanten van kunststof- en rubberartikelen, en essenscia als vertegenwoordiger in België van de kunststofproducenten, leden van PlasticsEurope. De overeenkomst gaat uit van een zesvoudige strategie en pleit voor een nauwe samenwerking met een breed scala aan belanghebbenden. Enkele voorbeelden van initiatieven waar de kunststofindustrie nu al bij betrokken is, zijn het „Waste Free Oceans‟ pilootproject in België, „Vacances propres‟ in Frankrijk, „Keep America Beautiful‟ in de VS, „Cool Seas‟ in het Verenigd Koninkrijk en de „International Coastal Cleanup‟ in Zuid-Afrika. Dergelijke speerpuntacties dienen als katalysator voor aanvullende acties in andere regio‟s in de wereld.
Eén van de activiteiten binnen de gemeenschappelijke verklaring is de samenwerking met GESAMP (The Joint Group of Experts on the Scientific Aspects of Marine Environmental Protection), een groep van wetenschappers die gespecialiseerd zijn in de bescherming van het mariene milieu. GESAMP is een adviesorgaan van de Verenigde Naties (VN). De kunststofindustrie heeft zich ertoe verbonden om GESAMP te steunen bij haar onderzoek naar de bronnen, het lot en de effecten van micro-plastics in het mariene milieu. Jan-Erik Johansson, Ressource Efficiency Programme Director bij PlasticsEurope zei: "We zijn er trots op het GESAMP initiatief te kunnen vervoegen in het kader van onze inspanningen om de problematiek van het zwerfvuil in zee beter te begrijpen en te voorkomen".
Algemeen
Kunststofindustrie lanceert actieplan tegen zwerfvuil in zee
- Bron: Federplast
- 23 november 2011
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam