In samenwerking met ERA, de grootste makelaarsgroep van België, heeft de Universiteit Antwerpen de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije 17 jaar onderzocht. Het gaat om een prijsindex die rekening houdt met - onder andere - de grootte, afwerking en ligging van de verkochte woningen. Daardoor geven de cijfers de prijsevolutie van gelijkaardige woningen weer en worden er dus geen appelen met peren vergeleken.
De resultaten van het onderzoek maken alvast duidelijk dat de prijzen van appartementen in de Belgische kustgemeenten uitzonderlijk sterk stijgen: zo’n 11,3 procent, de grootste groei sinds het begin van de metingen van de ERA Barometer in 2005.
Dat er een echte rush op kustappartementen is, is ook duidelijk te zien aan de snelheid waarmee de panden van eigenaar veranderen.
Overstromingsgevoelige prijzen
Uit de ERA Barometer komt nog een andere opvallende vaststelling naar boven: de overstromingen van juli 2021 blijken ook in Vlaanderen een effect te hebben op de huizenprijzen. Dit terwijl er in juli nauwelijks grote problemen waren in Vlaanderen, op het Zuid-Oosten van Limburg na.Maar uit de cijfers blijkt dat er sinds midden juli gemiddeld 4 procent minder betaald wordt voor Vlaamse woningen in overstromingsgevoelig gebied, ten opzichte van gelijkaardige woningen die niet in overstromingsgevoelig gebied liggen.
Vraag overstijgt aanbod
Ook de algemene vastgoedprijzen zijn het voorbije jaar stevig toegenomen. Zo stijgen de huizenprijzen zo’n 8,5 procent ten opzichte van 2020. Bij appartementen was de stijging ongeveer even groot (8,4 procent).De rush op vastgoed is ook te zien in het feit dat er steeds minder huizenjagers over de vraagprijs onderhandelen: in 2021 werd er gemiddeld 96,4 procent van de vraagprijs betaald - opnieuw het hoogste percentage sinds het begin van de metingen.
Die 'hete’ markt tekent zich overigens ook af in hoe snel de panden van eigenaar veranderen: huizen en appartementen in Vlaanderen geraakten het voorbije jaar maar liefst 16 procent sneller verkocht dan in 2020. Voor het komende jaar verwacht ERA dat de markt wat zal afkoelen.
Centrumsteden in lagere versnelling
Daarnaast blijkt dat - voor het eerst in vijf jaar - de huizenprijzen in de centrumsteden trager stijgen dan in de rest van Vlaanderen, respectievelijk 7 procent en 9 procent.Tot slot laten de cijfers zien dat Leuven de duurste centrumstad van Vlaanderen blijft, gevolgd door Antwerpen en Brugge. Over de hele periode van 2005 tot 2021, betaalde je voor een woning in Leuven gemiddeld 7 procent meer dan voor een gelijkaardige woning in Antwerpen. In Brugge kom je dan weer 4 procent goedkoper uit dan in Antwerpen. Genk bengelt achteraan de lijst met centrumsteden, maar liefst zo’n 33 procent goedkoper dan Antwerpen.