9 kwaliteitseisen
De organiserende overheden hechten veel belang aan de kwaliteit van de groepsaankopen. Die strenge eisen zijn nu in een standaard gegoten. De eerste in Vlaanderen. Elke groepsaankoop zonnepanelen moet tenminste aan deze vereisten voldoen.Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en initiatiefnemer van de groepsaankopen zonnepanelen: “We stellen 9 kwaliteitseisen. Dat gaat over technische zaken zoals het gebruik van hoogwaardig materiaal, de kwaliteit van de dakwerken, de expertise van de installateur of verplichte garanties en controles achteraf. Maar net zo goed willen we de deelnemers volledig ‘ontzorgen’, wij regelen alles van A tot Z.”
Peter Hertog, gedeputeerde van Oost Vlaanderen stipt nog een belangrijke eis aan: “De groepsaankoop moet een totaalpakket bieden, met een correcte voorstelling van het aanbod én de terugverdientijd. En met de nodige informatie over financierings-mogelijkheden als de investering te moeilijk blijkt.”
Ook zonder subsidies kan je nog heel wat geld besparen met zonnepanelen. Zeker als je meedoet met een groepsaankoop. Gemiddeld verdienen zonnepanelen zichzelf terug op 10 jaar. In West-Vlaanderen organiseert EOS, het autonoom gemeentebedrijf van Oostende de groepsaankoop. De provincie West-Vlaanderen ondersteunt en staat mee achter de kwaliteitsstandaard. Tom Germonpré, voorzitter EOS legt het belang van een veiling uit: “Elke leverancier of installateur die aan onze strenge kwaliteitseisen voldoet, kan meebieden. Zo zijn we zeker van een goede prijs en een onpartijdige selectie.”