Nieuwbouw

Kwart van woningen Amsterdam wordt zelfbouw

Het college van B&W wil dat vanaf 2016 jaarlijks 25% van de woningbouwproductie in Amsterdam in opdracht van Amsterdammers zelf wordt gebouwd. Hier zal de gemeente stapsgewijs naartoe werken met een oplopend percentage van 10% in 2013, 15% in 2014 en 20% in 2015. Het aanbod is verbreed. Zo worden nu ook kluswoningen en oude scholen aangeboden. In de toekomst hoopt het college ook leegstaande kantoren bij het aanbod te kunnen voegen.

Een belangrijk streven is dat het zelfbouwaanbod bereikbaar is voor zoveel mogelijk inkomens- en doelgroepen. Tijdens een 'Zelfbouwmarkt' op zaterdag 7 en zondag 8 juli kunnen belangstellenden zich inschrijven op het nieuwste kavelaanbod.

De kern van de gemeentelijke aanpak van zelfbouw is het faciliteren van particuliere initiatieven en het vergroten van keuzevrijheid. Zelfbouw betekent niet dat initiatiefnemers alles zelf moeten doen, maar wel dat ze maximale keuzevrijheid hebben bij het bouwen. Zelfbouwers hoeven daarvoor niet alle kennis in huis te hebben. Ze kunnen die ook inhuren. Door meer woningen in zelfbouw te ontwikkelen geeft de gemeente de ruimte aan gebruikers, brengt de gemeente bouwrijpe grond sneller tot ontwikkeling en vermindert het bouwen voor de leegstand.

De gemeentelijke ambities zijn in een programma vastgelegd. Zelfbouw is volgens de gemeente een structureel nieuwe aanpak van ontwikkelen die tijd nodig heeft om zich te bewijzen. Daarom gaat het programma uit van de periode 2012-2016