Particulieren die een gebouw slopen en als woning heropbouwen kunnen blijven rekenen op het 6%- tarief als het gebouw gelegen is in één van de 32 steden. Enkele steden die niet op de lijst stonden en hun inwoners niet van het verlaagd BTW-tarief konden laten genieten voor slopen en heropbouw, dienden klacht in wegens discriminatie. Maar het Grondwettelijk Hof heeft dat beroep afgewezen. De Confederatie Bouw is tevreden met de duidelijkheid die deze beslissing geeft, maar zet de steden eveneens aan om alle mogelijke stappen te ondernemen om aan de huidige lijst van 32 steden toegevoegd te worden.
In 32 stedelijke centra genieten particulieren sinds 2007 voor de afbraak en heropbouw als woning van een BTW�tarief van 6% in plaats van de norrmale 21%. De 32 steden zijn in Vlaanderen: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas; in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Anderlecht, Brussel, Elsene, Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Ukkel, Vorst en in Wallonië: Bergen, Charleroi, Doornik, La Louvière, Luik, Moeskroen, Namen, Seraing en Verviers.
Deze maatregel werd ingevoerd om de leegstand in oude stadswijken te bestrijden. Voor de toepassing van het verlaagde BTW-tarief volstaat het dat het te slopen gebouw dat als woning heropgebouwd wordt, gelegen is op het grondgebied van één van de 32 steden. Het was dan ook niet meer vereist dat het af te breken en her op te bouwen gebouw een krot was of dat het gelegen was in een verloederde buurt, een zogeheten ‘stadskanker’.
Dat vonden enkele steden en gemeenten die niet op de lijst staan (o.a. Poperinge, Nieuwpoort en Houthulst) discriminerend en een inbreuk op het grondwettelijk gewaarborgd gelijkheidsbeginsel. Ze dienden daarop een klacht in bij het Grondwettelijk Hof. Het Hof verwierp gisteren de klacht en argumenteerde dat er kan aangenomen worden dat er meer verkrotting heerst in grote steden dan in kleinere steden. Het Hof stelde ook dat het aan de regering is om de toepassingsgebieden te beperken of uit te breiden.
De Confederatie Bouw is tevreden dat door deze uitspraak het principe van een verlaagd 6%-BTW-tarief voor slopen en heropbouw als woning blijft bestaan. Ze juicht toe dat er nu duidelijkheid bestaat omtrent de geldigheid van deze maatregel.
“Dit is bovendien een financiële stimulans voor particulieren om over te gaan tot deze verregaande vorm van renovatie”, stelt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Afbraak en heropbouw is voor deze categorie van woningen immers goedkoper, meer kostenbesparend en energievriendelijker. Meer dan ooit zien wij in zulke maatregelen trouwens nodig om de bouw, die toch de trekker is van de economie, te ondersteunen.”
De Confederatie Bouw benadrukt het belang van zulke maatregelen om tot een herleving te komen van verloederde wijken. Ze vraagt aan de steden die nog niet op de lijst voorkomen, om stappen te ondernemen om ook voor dit verlaagd BTW-tarief in aanmerking te komen. “Want ook in sommige andere stedelijke centra die nog niet op de lijst staan, zijn er wijken waar een herleving zich opdringt”, aldus de Mûelenaere.
Verbouwen
Laag BTW-tarief voor sloop en herbouw van woningen
- Bron: Confederatie Bouw
- 21 november 2008
Meer over Verbouwen
Welke capaciteit thuisaccu heb ik nodig?
16 januari 2025Beste materialen voor laagdrempelige DIY-projecten in huis
16 januari 2025Gratis kaarten voor de beurs Wonen in Mechelen
16 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam