Verbouwen

Label D halen is voor 1 op 2 Belgen voldoende

Label D halen is voor 1 op 2 Belgen voldoende
Uit een enquête van iVox bij 1.000 Belgen, uitgevoerd in opdracht van Batibouw, blijkt dat de helft van de Belgen het voldoende vindt om te renoveren tot energielabel D. Twee derde van deze groep wil enkel verder gaan als het budget dat toelaat, terwijl de rest label D beschouwt als het maximum. Bouwunie, als partner van Batibouw, heeft deze cijfers kunnen inkijken. "Binnen zes jaar renoveren tot label D is verplicht bij aankoop van een woning met een slechter label. De helft van de Belgen doet dus niet meer dan wat wettelijk vereist is. Maar de lat moet hoger. Niet alleen voor de klimaatdoelstellingen, maar ook voor de portemonnee: hoe beter het label, hoe lager het verbruik," benadrukt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Toch begrijpt Bouwunie waarom veel Belgen niet verder willen gaan. "Renovaties zijn duur. Zelfs basismaatregelen zoals betere isolatie en beglazing kosten al snel tienduizenden euro's. Hoewel deze investeringen op lange termijn renderen, kunnen veel particulieren dit niet zomaar betalen, laat staan extra investeren om verder te gaan dan label D," verklaart Waeytens.

Om huiseigenaren te stimuleren, pleit Bouwunie ervoor om de populaire premies van MijnVerbouwPremie vanaf 2025 niet te verlagen. Daarnaast blijft de organisatie aandringen op een verdere optimalisering van de renovatieplicht.

Meer dan 4 op 10 bevraagde Belgen (44%) geeft aan te renoveren tot een zo goed mogelijk label boven D. De meerderheid (35%) zou dat zo snel mogelijk doen. 1 op 3 bevraagde Belgen (34%) zou renoveren tot label D, en alleen verder gaan als het budget het zou toelaten. Een lichte meerderheid (20%) zou zo snel mogelijk in actie schieten, de overige 14% zou zo lang mogelijk wachten. 1 op 5 bevraagde Belgen (21%) zou renoveren tot label D en niet verder. De meerderheid (15%) zou daar ook zo lang mogelijk mee wachten.

MijnVerbouwPremie

Ondanks het grote succes van de MijnVerbouwPremie houdt de huidige Vlaamse regering vast aan de beslissing van de vorige Vlaamse regering om de premies vanaf 1 januari 2025 te verlagen. Om daarna tegen 1 januari 2026 de maatregel bij te sturen na een evaluatie. Bouwunie betreurt deze gang van zaken. "Voldoende hoge premies zijn en blijven noodzakelijk om mensen over de streep te trekken om toch beter te renoveren", aldus Waeytens. Bouwunie vraagt de Vlaamse regering om de verlaging van de premies van Mijn Verbouwpremie uit te stellen of zelfs in het geheel niet door te voeren.

Optimalisering van de renovatieplicht

De nieuwe Vlaamse regering versoepelde de renovatieplicht. Bouwunie verkiest een optimalisering. Zo stelt de bouworganisatie voor om consumenten een langere termijn te geven om te renoveren naar een hoger label dan D. Namelijk 10 tot 15 jaar in plaats van de 6 jaar zoals de Vlaamse regering nu voorstelt. Die termijn moet wel gekoppeld zijn aan een master renovatieplan. Om zo lock-ins te vermijden. Lock-ins zijn renovaties die enkel dienen om het minimumlabel D te halen, maar achteraf teniet worden gedaan als je een hoger label wil. "De optimalisering van de renovatieplicht is nodig om het voor mensen haalbaar en betaalbaar te houden", besluit Waeytens.