Woonleningen

Lage rente zet niet aan tot meer lenen voor aankoop woning

De lage rentes op hypothecaire leningen zijn een belangrijke factor in de groei van de vastgoedmarkt. Maar die lage hypotheekrentes zetten mensen niet aan om ook méér – grotere bedragen – te lenen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Het eerste kwartaal van 2016 was een topper voor de Belgische vastgoedsector. Het aantal transacties nam sterk toe, en dat terwijl het eerste kwartaal doorgaans een kalme periode is. De huizenprijzen, zo bleek eerder al uit de Notarisbarometer, stegen echter niet mee. De gemiddelde prijs van een huis daalde met 1,4 procent ten opzichte van eind 2015, terwijl de gemiddelde prijs van een appartement met 1,1 procent steeg. Erg stabiele vastgoedprijzen dus.

Het hoeft dus ook niet te verbazen dat de bedragen die gezinnen bij de bank lenen om een huis of appartement te kopen, evenmin stijgen. Het gemiddeld bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning daalde volgens de BVK in het eerste kwartaal van 2016 licht tot 143.000 euro. Het gemiddeld bedrag van een bouwkrediet bleef onveranderd op 151.000 euro.

“Verantwoorde kredietverlening voor aankoop woning”

BVK-secretaris-generaal Ivo Van Bulck benadrukt dat kredietgevers altijd streven naar een verantwoorde kredietverlening, waarbij de terugbetalingscapaciteit centraal staat. Door de lage rentes noteert de BVK een stijging in het aantal kredieten, maar niet in de bedragen. Er werden in het eerste kwartaal iets meer dan 52.000 woonkredieten verstrekt, voor een totaalbedrag van bijna zes miljard euro. Er wordt minder geleend voor renovaties (-16 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015), maar meer voor de aankoop (+33 procent) of bouw van een huis (+50 procent).

Vaste rentevoet

Eveneens interessant: in januari, februari en maart kozen bijna negen op de tien kredietnemers voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met initiële periode van rentevastheid van minstens tien jaar. Amper 1,5 procent van de kredietnemers opteerde voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet.