Verbouwen

Langer in eigen huis blijven wonen zonder grote verbouwing

Langer in eigen huis blijven wonen zonder grote verbouwing
Vroeger was het vrij normaal dat mensen met een verminderde mobiliteit in een zorgcentrum gingen wonen. Dit was echter niet altijd de ideale oplossing. Men voelde zich hier soms eenzaam, in de privacy aangetast of niet op de juiste plek. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook andere opties. We willen niet alleen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, het wordt het zelfs door de overheid gestimuleerd. Door het aanbrengen van diverse aanpassingen kan een woning vaak prima geschikt worden gemaakt voor mensen met een verminderde mobiliteit. Zo kunnen we gemakkelijker en comfortabeler leven in ons eigen huis en hoeven we minder een beroep te doen op anderen.

Geen mini-ziekenhuis creëren

Deze aanpassingen moeten uiteraard zodanig worden aangebracht dat ze hun doel bereiken. Het is daarbij ook belangrijk dat ze zo min mogelijk hinder voor de andere bewoners veroorzaken en liefst ook zo onopvallend mogelijk worden aangebracht. Daardoor blijft de bewoning niet alleen beter bewoonbaar voor alle bewoners, maar zal het ook zo veel mogelijk als ‘thuis’ blijven voelen. Er moet dus worden voorkomen dat de woning door de aanpassingen op een klein ziekenhuis of verzorgingstehuis gaat lijken.

Drempels weg

Het is een veel gehoorde kreet maar ook één van de meest eenvoudige en essentiële aanpassingen. Door het verwijderen van de drempels in huis kan men zich met een wandelstok, rollator of een rolstoel veel gemakkelijk door het huis verplaatsen. Ook als iemand gewoon wat minder mobiel is, is het prettig als diegene niet telkens ‘opstapjes’ tegenkomt in huis. Daarom is het verstandig de drempels te vervangen door een zogenaamde drempelvervanger.

Traplift is één de belangrijkste aanpassingen

Een ander obstakel is de trap. Deze kan uiteraard niet zomaar worden weggehaald. Vooral bij een woning met meerdere verdiepingen, is een verminderde mobiliteit daarom extra vervelend. Telkens de trap op en af lopen gaat niet meer zo gemakkelijk of zelfs helemaal niet meer. Daardoor kan een groot deel van het huis onbereikbaar zijn geworden. Een traplift biedt dan uitkomst. Vroeger waren trapliften nog wel eens grote, onhandige gevaartes met een grote rail waardoor de trap lastig ‘gewoon’ te gebruiken is. Deze liften waren weliswaar een uitkomst voor de mindervaliden in huis, voor de overige bewoners waren het obstakels die het traplopen lastig maakte.

Steeds compacter

Moderne trapliften zijn veel compacter gebouwd. De rail is veel dunner en kan in veel gevallen ook aan de binnenbocht van de trap, dus langs de spil, worden gemonteerd. Daardoor blijft het brede gedeelte gewoon beloopbaar voor de overige bewoners. Ook is de zitting van de lift steeds fraaier en is er ook volop keus qua stoffering zodat deze harmonieus in het interieur kan worden aangepast. Een goed voorbeeld daarvan is de nieuwe modulaire traplift van Koninklijke Otolift. Deze traplift maakt gebruik van een innovatieve rail die door de monteurs ter plaatse op maat kan worden gemaakt. Net als de meeste andere trapliften van Otolift zit deze traplift amper in de weg en kan hij aan de binnenbocht worden gemonteerd. Bovendien kan deze traplift uiterst snel, vaak binnen enkele dagen, worden geleverd en geplaatst. Trapliften zijn vaak minder duur dan men denkt. Wie wil, kan de trapliften van Otolift eventueel ook huren. Ook zijn ze eventueel als tweedehands lift te koop. Meer weten? Vraag nu de prijzen van de trapliften op bij Otolift.

Aanpassingen in toilet en badkamer

Voor iedereen met een beperkte mobiliteit die nog zoveel mogelijk voor zichzelf wil zorgen, is het belangrijk om wat aanpassingen in de toiletruimte en badkamer aan te brengen. Dat hoeven niet altijd de ‘ziekenhuis-achtige’ witte handgrepen en steunen te zijn. Er zijn van bijvoorbeeld Linido hele fraaie beugels die er net zo mooi uitzien als normale badkameraccessoires. Dat geldt ook voor de douchecabine: er zijn hele fraaie douchecabines en -bakken waarin men nagenoeg ongehinderd kan douchen. Wie graag in bad gaat, kan kiezen voor een instapbad. Hier kan men in- en uit stappen via een deurtje in de zijwand, een uitkomst voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Sta-op stoel helpt bij het opstaan

Wie moeite heeft met het zitten en opstaan, kan kijken naar een zogenaamde sta-op stoel. Deze stoel kantelt automatisch een beetje naar voren waardoor de gebruiker gemakkelijker kan gaan zitten en opstaan.

Domotica zorgt voor nog meer gemak

Domotica is de verzamelnaam voor alle elektronische apparaten en technieken die zijn ontworpen voor gebruik in huis. Hiermee kan heel eenvoudig een ‘slim huis’ worden gecreëerd. Zo kan men hiermee bijvoorbeeld met een tablet de TV aanzetten, de verwarming wat hoger doen, de lampen in- en uitschakelen of de voordeur openen.