Het voorkomen is natuurlijk de beste tip, maar wat moet je doen als je toilet verstopt is of wanneer het water in de wasbak van de keuken niet meer weg spoelt? Je toilet laten ontstoppen in Utrecht of een andere plek in Nederland doe je zelf of laat je doen door een professional. In dit artikel lees je meer over wat je moet doen bij een verstopte afvoer.
Hoe ontstaat een verstopte afvoer precies?
Om te weten hoe je een verstopte afvoer, waar dan ook in huis, moet verhelpen is het goed om meer te weten te komen over de oorzaak ervan. Want: hoe raakt een afvoer precies verstopt? Er zijn verschillende redenen aan te wijzen hiervoor. In de afvoer van de keuken zie je bijvoorbeeld dat de boel verstopt raakt door etensresten die door de afvoer worden weggespoeld. Ook vet en olie kunnen zich ophopen in de pijp van de afvoer, waardoor water op een gegeven moment niet meer weggespoeld kan worden.Op andere plekken in huis, bijvoorbeeld in de badkamer en het toilet, zien we dat haren van mensen ervoor kunnen zorgen dat de afvoer dicht komt te zitten. Eén of twee haren in je afvoerputje doen niet zoveel, maar naarmate er meer haren in weggespoeld worden, is de kans groter dat die haren samen gaan klonteren. Verder kunnen vreemde voorwerpen voor een verstopping zorgen wanneer deze per ongeluk in de afvoer terechtkomen. En woon je in een ouder huis? Dan kunnen de leidingen versleten raken en zelfs corroderen waardoor het water minder goed weg kan lopen.
Een verstopte afvoer verhelpen: dit kun je doen
Merk je dat het water in je wasbak, toilet of douche amper of niet wegspoelt? Probeer dan in eerste instantie om met een eenvoudige zuignapontstopper een (hopelijk) kleine verstopping te verhelpen. Door de ontstopper over de afvoer te plaatsen en vervolgens krachtig heen en weer te bewegen, kun je ervoor zorgen dat de verstopping los komt. Wat ook kan helpen, is om het zeefje dat in een gootsteen of doucheputje is geplaatst schoon te maken. De haren, het vuil of de zeepresten die daarin zitten kunnen een verstopping veroorzaken.Kokend water is eveneens een middeltje dat kan helpen om een kleine verstopping in je afvoer op te lossen. Mocht dat niet helpen, dan kun je nog aan de slag gaan met een ontstoppingsmiddel. Volg hierbij goed de instructies die op de verpakking staan. Lukt het nog steeds niet om de verstopping te verwijderen? Schakel dan professionele hulp in van een extern bedrijf. Zij beschikken over de juiste kennis, ervaring en tools om de verstopping zonder schade op te lossen. Daarna is het jou om een volgende verstopping tegen te gaan.
Voorkom een verstopte afvoer met deze handige tips
Eerlijk is immers eerlijk: het voorkomen van een verstopte afvoer kost je minder geld en werk dan het behandelen ervan. Moet je je verstopte doucheafvoer in Utrecht of op een andere plek in Nederland bijvoorbeeld laten ontstoppen door een professioneel bedrijf dan ben je eigenlijk al ‘te ver’. Toch is het wel fijn om te weten dat je dit nog als optie hebt op het moment dat zo’n afvoer verstopt is geraakt. Vervolgens is het aan te raden om een volgende verstopping te voorkomen, bijvoorbeeld door de volgende tips toe te passen:- Gebruik waar mogelijk afvoerzeefjes om op die manier te voorkomen dat vuil, haar en etensresten in de afvoer terechtkomen. In de keuken vind je meestal al standaard zo’n zeefje. Dit accessoire kun je ook aanschaffen voor in de keuken, de badkamer en op andere plekken waar een gootsteen of douche te vinden is.
- Giet nooit olie of (kook)vet in de gootsteen. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat er een vetophoping ontstaat in de leidingen. Gooi dit overigens ook niet in je toilet, maar laat het vet altijd eerst afkoelen en gooi het daarna weg in een passende prullenbak.
- Controleer je afvoer regelmatig en voorkom een verstopping door met regelmaat kokend water door de afvoer te spoelen. Kleine verstoppingen en vetophopingen worden dan opgelost.
- Logisch, maar goed om te benoemen: gooi geen rare voorwerpen in de afvoer waardoor de afvoer geblokkeerd raakt. Wees altijd voorzichtig en dek de gootsteen af met een zeefje om het per ongeluk laten vallen van spullen te voorkomen.