Een eerste stap was om alle bestaande scheidingswanden te verwijderen, evenals de badkamer die een visueel en ruimtelijk obstakel vormde. Zodoende kreeg men één grote ruimte, waardoor de voor-en achtergevel verbonden worden en de lichtinval geoptimaliseerd wordt. Het appartement voelt nu ook veel ruimer aan, ondanks de kleine oppervlakte.
In plaats van de verschillende woonfuncties (koken, wassen, slapen...) in aparte ruimtes met elk een eigen deur te fragmenteren, werd er beslist om deze op een lineaire wijze te organiseren in één wand: de Wonderwall, zoals de architecten het project noemen. Dit is een multifunctionele meubelwand die zich over de hele lengte van het appartement uitstrekt.
In tegenstelling tot de klassieke appartementsindeling creëert men hier geen onderscheid tussen dag-en nachtgedeeltes. In dit ontwerp vervagen de grenzen tussen beide en lopen ze in elkaar over. Het nachtgedeelte kan nog wel afgesloten worden door een semi-doorzichtige gezandstraalde glazen schuifwand.
Door deze al bij al eenvoudige ingreep werden alle bestaande problemen betreffende circulatie, ruimtelijkheid en functionaliteit opgelost. De circulatie binnen het appartement gebeurt nu langs een obstakelvrije zone van 1 meter voor de meubelwand. Hierdoor kunnen alle kasten en deuren gemakkelijk en zonder conflicten worden geopend.
De breedte van de wand varieert naargelang de functie. Voor de tv en de inbouwkeuken volstaat 60 cm, achteraan - waar de douchecel en de dressing zich bevinden - wordt dat 100 cm. De overgang tussen beide meubelbreedtes wordt middenin opgevangen door een elegante ronding, rond een kleine berging en het toilet.
Qua materiaalkeuze werd er geopteerd voor een duidelijk contrast tussen de meubelwand en de rest van de ruimte. Witte gelamineerde houtplaten voor de wand, donker parket voor de vloerbekleding, en in het salon en de bureauruimte donker hout tegen de muren en het plafond. Daar werd er ook voor gekozen om zo veel mogelijk met indirect licht te werken; dat geeft een mooi effect op de houten gelambriseerde wanden.
De overige wanden en de slaapkamer werden in een rustgevend wit afgewerkt.
Het gebruik van Carraramarmer voor de keuken- en de douchewanden zorgt voor een luxueuze toets.
Wat overtuigde de jury?
- Intelligente aanpak van een (heel) klein appartement.
- Uitmuntende oplossingen gevonden voor het gebruik van de schaarse ruimte.
- Ver doorgedreven detaillering.
- Origineel en goed doordacht project.
- Redelijk budget: 91.500 euro btw. incl.
- Minpuntje: de materiaalkeuze had misschien wat beter gekund.