De Confederatie Bouw West-Vlaanderen, afdeling Schrijnwerk heeft dit schooljaar voor de tiende keer de West-Vlaamse Houtproef georganiseerd, een wedstrijd voor de leerlingen die de richting hout/schrijnwerkerij volgen in het secundair onderwijs. De houtproef is een wedstrijd waarbij techniek en vakkennis centraal staat. Elke leerling moet een werkstuk maken in massief hout. Dit jaar was dit een stoeltje met een speciale afwerking tussen de poten en de leuning. Een vakjury beoordeelt nauwkeurig het werk van de leerlingen, waarbij gelet wordt op de fijnste details.
10 jaar West-Vlaamse Houtproef
In 2001 werd de eerste editie van de houtproef georganiseerd, in navolging van de vroegere nationale schrijnwerkersproef die dan niet meer georganiseerd werd. De West-Vlaamse Houtproef werd op punt gesteld door een werkgroep van bestuursleden van de schrijnwerkverenigingen van de Confederatie Bouw, onder het voorzitterschap van Alfons Claeys. Daniël Develter, adjunct-directeur bij de toenmalige Bouwkamer Kortrijk-Roeselare, stond in voor de praktische werking van de houtproef.
Van bij het begin van de houtproef stonden de leerlingen uit het technisch onderwijs centraal. Zij hebben in de loop der jaren héél wat verschillende werkstukken gemaakt: fruitkorven, bijzettafeltjes, dienbladen, stoeltjes, dossierbakje, etc. Stuk voor stuk waren het mooie stukken die echt vakmanschap tot uiting brachten.
Het organiserend comité heeft trouwens een website gelanceerd over de houtproef : www.houtproef.be. Op de website kunnen de tekeningen van de werkstukken gedownload worden en kan u tevens de foto’s van de voorbije prijsuitreikingen bekijken.
Ter gelegenheid van de 10de editie van de Houtproef heeft de werkgroep gezorgd voor iets speciaals, niet enkel voor de deelnemende leerlingen maar ook voor de scholen.
Alle leerlingen kregen bij aanvang van de tweede gedeelte namelijk elk een uiterst praktische Stanley-handzaag met twee verwisselbare zaagbladen, een lijmfles van Robaco en een plooimeter. Het was duidelijk te zien aan hun gezichten dat ze tevreden waren met deze geschenken!
Maar ook voor de scholen zelf werd gezorgd voor een verrassing, dankzij de steun van Robaco en Stanley. Elke deelnemende school kreeg namelijk een kortingsbon voor aankoop van snijgereedschap en tevens een aantal handzagen met verwisselbare zaagbladen en lijmflessen.
Ca. 200 leerlingen
Dit schooljaar hebben ca. 200 leerlingen deelgenomen. De leerlingen van het vierde jaar van het secundair onderwijs bij de afdelingen BSO (beroepssecundair onderwijs) en TSO (technisch secundair onderwijs) konden deelnemen aan de wedstrijd. Bij de afdeling BUSO (buitengewoon secundair onderwijs) waren dit de leerlingen van het vijfde middelbaar.
Steun vanuit de sector voor het technisch onderwijs
Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten.
Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de lokale afdeling Schrijnwerk van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, dé beroepsorganisatie voor de aannemers. Onder de impuls van de werkgroep werd opnieuw een mooi werkstuk bedacht voor de leerlingen.
Dergelijke organisatie is uiteraard enkel mogelijk mits de steun van diverse partners.
De scholen kregen ook dit jaar al het nodige hout gratis geleverd. Houtimport Vandecasteele uit Aalbeke heeft al het nodige dennenhout ter beschikking gesteld, terwijl de firma Pollmeier zorgde voor het beukenhout die nodig was voor het sierstuk in de leuning. Het inrichtend comité heeft alle hout verzaagd en geleverd in de scholen.
De federatie Vlaamse Schrijnwerkers, het Leon Lootensfonds van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, Stad Ieper en De Coene Products hebben gezorgd voor de nodige financiële steun. De mooie prijzen (machines en gereedschapsets) werden geschonken door de firma’s Metabo, De Sleutel Bouw, Lecot, Lerou Ijzerwaren, De Nieuwe Gouden Spade, Deceuninck-Deforche, Robaco, Foma Service en Stanley.
Verloop van de wedstrijd
Kort na de Kerstvakantie konden de leerlingen starten met het eerste deel van de opdracht. De leerlingen kregen een plan van de diverse onderdelen van het werkstuk. Op die manier had men tijd om de stukken – zoals bij een zelfbouwpakket – klaar te maken.
Op 22 april 2010 vond dan het tweede gedeelte van de proef plaats. De leerlingen kregen toen het plan van het volledige werkstuk. De diverse onderdelen moesten verder bewerkt worden conform de tekening en alles moest netjes in elkaar gepast worden.
Zo maakten de schrijnwerkers-in-spé een stoeltje dat gezien mag worden.
Het was zeker geen gemakkelijke opdracht, dit was ook te merken aan de behaalde percentages, die beduidend lager waren dan de voorbije edities. Het inrichtend comité was evenwel tevreden over de resultaten. Vanuit de scholen werd veel lof gegeven aan het comité over de opdracht van de 10de editie – het werkstuk dat de leerlingen moesten maken, was een zeer mooie opdracht. Spijtig genoeg was het niet voor iedereen haalbaar om het stoeltje binnen de opgelegde tijdslimiet helemaal af te werken.
Tijdens het eerste deel kon er voornamelijk machinaal gewerkt worden, maar in het tweede gedeelte kwam er voornamelijk handwerk aan te pas. De leerlingen van de afdelingen BSO en TSO kregen bovendien snijwerk opgelegd in het sierstuk in de leuning.
Prijsuitreiking
De werkstukken werden grondig nagekeken en beoordeeld door een vakjury, waarbij gelet werd op details en alles nauwkeurig gemeten werd.
Op vrijdag 11 juni 2010 vond de officiële hulde plaats in de Stadsschouwburg te Ieper, waarbij de laureaten werden gehuldigd.
Voorzitter Gilbert Waelkens wees in zijn toespraak erop dat het belangrijk is dat de leerlingen – onze toekomstige stielmannen – nog altijd handwerk machtig moeten zijn. Handwerk komt nog altijd voor in ons beroep, zij het dan in mindere mate dan vroeger. Tijdens het eerste deel van de proef kon men voornamelijk machinaal werken, maar tijdens het tweede gedeelte van de proef was het een afwerking in zuiver handwerk. Bij een dergelijke uitvoering van de proef stellen we vast dat wie een goede machinale afwerking heeft, ook een goede afwerking heeft in het handwerk. “Een goede stielman kent men aan zijn gereedschap…” aldus voorzitter Waelkens.
Vervolgens kregen de aanwezigen een kijkje achter de schermen van de Houtproef. Aan de hand van een fotoreportage werd een beeld getoond van de voorbereidingen door het inrichtend comité, van het werk door de leerlingen in de scholen en van de beoordeling door de vakjury.
In totaal hebben 44 leerlingen minstens 55 % behaald. Zij werden allemaal gehuldigd en kregen naast een officieel getuigschrift ook een mooie prijs, gaande van gereedschapsets, boormachines, schuurmachines, materiaalkoffers tot een heuse afkortzaag. De laureaten zullen de theorie dus zeker en vast kunnen verderzetten in de praktijk met hun eigen gereedschap.
De eindwinnaars van deze editie werden :
• bij de afdeling BUSO : VANHECKE DYLAN uit Meulebeke (hij kreeg een accuboorschroefmachine en waardebon van 125 euro)
• bij de afdeling BSO : ROOBROEK QUIRAN uit Menen (hij kreeg een accuboorschroefmachine en waardebon van 125 euro)
• bij de afdeling TSO : BUYSE THOMAS uit Lauwe (hij kreeg een afkort-verstek tafelcirkelzaag)
Deze laatste werd uitgeroepen tot de eindlaureaat van deze 10de editie.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam