Wat een vreemde titel boven een artikel dat over leegstaand vastgoed gaat, hoor ik u denken. Biedt zelfs leegstaand vastgoed weer een kans in tijden dat de vakbladen vol staan van de aantrekkende woningmarkt, een beloofd recordjaar voor beleggingen in 2015 en eindelijk weer een opgaande positieve lijn in het consumentenvertrouwen?
Ik beken, een beetje flauwe titel is het wel, maar ik zal u de kern van mijn betoog uit proberen te leggen. Als adviseur werk ik dagelijks met interessante vastgoedvraagstukken, veelal voortkomend uit langdurige leegstand. De doelstelling van mijn adviesbureau is zelfs, zonder opportunistisch te willen zijn, het terugdringen van leegstand.
De afgelopen periode heb ik voor een diversiteit aan opdrachtgevers mijn visie en advies mogen geven voor de mogelijkheden van hun locatie. Heel bewust zeg ik locatie en geen vastgoed. Het traditionele beeld van herontwikkelen of het oplossen van leegstand is afwaarderen, verbouwen en in de markt zetten en kijken wat er gebeurt.
In dit model zijn de initiërende partijen vaak ook degene die het risico nemen. Afgelopen periode heb ik, namens mijn opdrachtgevers, eigenaren van de locaties, studies en plannen gemaakt die als uitgewerkt concept in de markt worden geplaatst. Onze opdrachtgevers zijn naast bouw- en vastgoed gerelateerde partijen steeds vaker eigenaren die zelf initiatieven willen nemen. Zij geloven dat een vooraf uitgedacht concept dat zorgvuldig wordt getoetst voordat er in detail uitwerking plaats vindt, kansrijker is dan de ‘te koop’ en ‘te huur’ borden te laten hangen en afwachten op de partij die tekent bij het kruisje.
Steeds meer makelaars zien ook de toegevoegde waarde wanneer wij voor hun opdrachtgevers nieuwe concepten uitwerken met specifieke doelgroepen. De kans dat de lopende verkoop- of verhuuropdracht wel succesvol wordt, neemt immers toe. Iedereen roept over ketensamenwerking en ik ben tot de conclusie gekomen dat als een private vastgoed eigenaar tevens ook initiatiefnemer, is dit haast vanzelf gebeurt.
Brengt me terug bij de titel van dit artikel: leegstand als kans.
Veel leegstaand vastgoed ligt op zeer strategische of onderscheidende locaties. Door het issue leegstand te benaderen vanuit een geografisch en functioneel perspectief denken we eerst in functies, concepten en doelgroepen die zich in de markt bewegen. Het toevoegen van een restaurantfunctie in een leegstaande kantoorvilla op een landgoed, het herontwikkelen van een leegstaande bedrijfshal tot een binnenspeeltuin met bowlingbaan en of het samenvoegen van twee verouderde kantoorgebouwen tot een energieneutraal kantoorcomplex waar ruimtes zelf per uur te huur zijn, dat is wat mij betreft denken in functies en gebruik.
Natuurlijk zijn wij enthousiast als er een grootschalig leeg kantorencomplex wordt getransformeerd tot hotel of appartementen, maar dit is eenvoudigweg niet overal mogelijk. Doordat wij specifiek voor de eigenaar van het vastgoed werken is onze focus scherp gericht op mogelijkheden.
Wij zien een locatie waar leegstand heerst als een kans om iets toe te voegen aan de regio, stad of buurt. Of dit nu ten goede komt aan de leefbaarheid, de uitstraling, veiligheid, werkgelegenheid of rendement, leidend is en blijft dat eerst de visie er moet zijn en dan pas het vastgoed aan de beurt is.
Dit artikel is geschreven door Joost Meerman, eigenaar van Meerman Advies – Visie voor vastgoed
Meerman Advies is een jong, onafhankelijk en modern adviesbureau dat zich tot doel stelt om op transparante en creatieve wijze leegstand op te lossen, vastgoed en gebieden duurzaam te transformeren en zorg te dragen voor synergie tussen gebruikers en vastgoed. Voor meer informatie www.meerman-advies.nl
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Gemeente Eindhoven wil Brainport Industries Campus kopen
23 januari 2025Nieuwe innovatieve app voor beheer van vastgoeddocumenten
22 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam