Algemeen

Leegstand kantoorpanden record voor Nederland

Nog nooit heeft er in Nederland zoveel kantoorruimte leeggestaan als nu. Het aanbod bedroeg half december 4,7 miljoen vierkante meter, maar liefst 35 procent meer dan een jaar eerder. Het vormt een absoluut record voor Nederland en komt neer op 12 procent van de totale kantoorvoorraad. Dat is ver boven de leegstand van 5 tot 6 procent die de sector zelf als acceptabel beschouwd.
Dit blijkt uit onderzoek van het maandblad Vastgoedmarkt. De voorraad van 3,5 miljoen vierkante meter van een jaar terug betekende al een recordstijging van 49 procent ten opzichte van 2000. Het was ongeveer 9 procent van de totale voorraad. Vooral in het kantorengebied Groot-Amsterdam is de afgelopen twaalf maanden het aanbod enorm gestegen. De aanbodcijfers weerspiegelen de sterk verslechterde arbeidsmarktsituatie in de kantorensector. De groei van het aanbod hangt echter ook samen met de uitvoering van een groot aantal bouwplannen, daterend uit de periode dat er nog sprake was van een gestaag oplopende vraag naar kantoorpersoneel. De daling van de kantoorverhuren, die Vastgoedmarkt medio 2002 al signaleerde, heeft zich ook in de tweede helft van het jaar voortgezet. Volgens voorlopige gegevens is het aantal nieuw verhuurde vierkante meters met 20 tot 25 procent afgenomen. In de eerste jaarhelft bedroeg de daling al 20 procent.

De grote terugloop in de verhuur van kantoorpanden heeft ook zijn uitwerking op de bouw van het nieuwe World Trade Centre in Arnhem, dat op z’n vroegst in 2006 open gaat. Dat is ruim een jaar later dan gepland. De planning voor de bouw van het WTC Arnhem-Nijmegen is afhankelijk van de kantorenverhuur bij Arnhem Centraal. In de twee te bouwen torens – Parktoren en Rijntoren – en de omgeving van het centraal station wordt in totaal 50.000 vierkante meter kantoorruimte neergezet. Pas als er meer duidelijkheid is over de uitgifte van die meters wordt begonnen met de ontwikkeling van het WTC. Meer zekerheid wordt rond april 2003 verwacht. Arnhem sloot 2001 nog af met een uitgifte van 62.5000 vierkante meter, dit jaar komt de Gelderse hoofdstad niet aan 40.000 vierkante meter. Van de één miljoen vierkante meter die Arnhem bezit, staat er 100.000 leeg.
Build for Life