Architectuur

Lego voor grote jongens : wonen in scheepscontainers

Auto’s, wasmachines, televisietoestellen: zowat alles wat we vandaag kunnen kopen is op de lopende band van een of andere fabriek in elkaar gezet. Maar onze huizen worden nog altijd ter plaatse door een (vaak slecht gecoördineerd) team van werklieden in elkaar geknutseld. Met flink wat lawaaioverlast voor de omwonenden, en gehinderd door weer en wind. Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Een aantal architecten ziet in bewoonbare scheepscontainers het ei van Columbus.

Het is perfect mogelijk om in een fabriek kant en klare huizen te bouwen, maar het probleem is hoe je ze ter plaatse krijgt. Een eengezinswoning, laat staan een appartementsblok, zet je niet even op een vrachtwagen. Met als gevolg dat huizen nog een van de weinige “met de hand” gemaakte producten zijn, en dus nog steeds erg duur. Lang niet iedereen kan zich een eigen huis of appartement veroorloven.

Handelbaar als legoblokjes
Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Een aantal architecten ziet in bewoonbare scheepscontainers het ei van Columbus. Containers kunnen in de fabriek worden aangekleed en vervolgens gemakkelijk over de hele wereld vervoerd worden, via schip, trein of vrachtwagen.

Door hun gestandaardiseerde afmetingen zijn ze even handelbaar als legoblokjes: ze kunnen makkelijk op en naast elkaar gestapeld worden, tot zeven lagen hoog. Omdat de structuur van een container zelfdragend is, kunnen bovendien de wanden er worden uitgehaald om grotere ruimtes te creëren.

Lees verder op Architectura